Portal 072info

Potpisan Sporazum o finansiranju i projektu Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici

Usvajanjem Odluke od strane Gradskog vijeća Zenica, stvorene su pretpostavke za potpisivanje Sporazuma o finansiranju i projektu Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici. Danas je u ambasadi Švicarske u Bosni I Hercegovini u Sarajevu  gradonačelnik Fuad Kasumović potpisao Ugovor sa donatorima čime je ozvaničen početak realizacije ovog projekta.

Projekat “Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici” vrijedan više od 19 miliona eura prvi je kojeg će Gradska uprava Zenice realizovati s ciljem smanjenja zagađenja na području našeg grada.

“Danas smo dobili jednu od najvećih donacija u istoriji BiH. Obećao sam da ćemo se boriti za što više evropskih fondova i ovih 18.300.000 eura su bespovratna sredstva kojim nam vlade Njemačke i Švicarske pomažu da riješimo problem otpadnih voda”, kazao je  gradonačelnik Fuad  Kasumović.

Projekat “Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici” izuzetno je bitan sa stanovišta poboljšanja kvaliteta života građana Zenice i zaštite životne sredine i njime se predviđa nastavak izgradnje glavnih gradskih kolektora, izgradnja kolektora Drivuša – Bojin Vir, blatuškog kolektora, sanacija postojećih glavnih gradskih kolektora i izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda. Time će se  osigurati ekološki i higijenski prihvatljiva odvodnja sanitarnih otpadnih voda grada Zenica. Ukupni troškovi projekta su 19.266.687 eura, a osim bespovratnih sredstava KfW-a i SECO-a, Grad Zenica će osigurati milion KM za nastavak izgradnje biciklističkih staza, a Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica 800.000 eura u radnoj zoni na izvođenju građevinskih radova. (S.H.)
Rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box