Potpisan sporazum: Proizvodnja Sputnik V u Srbiji

Potpisan sporazum: Proizvodnja Sputnik V u Srbiji

Sporazum je potpisan o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik Ve u Srbiji, saopštio je ministar i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

“Od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci vezano za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve koju je razvio najrenomiraniji ruski institut za virusologiju Gamaleja. Radi se o osjetljivim i povjerljivim podacima koje mogu da razmjene samo partneri koji imaju ogromno međusobno povjerenje”, kazao je Popović.

Najavio je da će u Institutu Torlak tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vackine Sputnjik Ve.

“Uzorci iz ovih validacionih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut Gamaleja u Moskvi. Nakon što Institut Gamaleja potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u Torlaku, Institut Torlak kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine”, objasnio je Popović.

On je ukazao da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve.

Izrazio je zahvalnost ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ruskoj Vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu Gamaleja, kompaniji Generijum i Institutu Torlak, koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv korona virusa na svojoj teritoriji.

“Ovo je historijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima, Srbija će moći da sačuva zdravlje i živote svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti”, zaključio je Popović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE