Potpisani novi sporazumi: Puštanje u pogon novog bh. plinovoda zakazano za 2024. godinu

Potpisani novi sporazumi: Puštanje u pogon novog bh. plinovoda zakazano za 2024. godinu

Nacionalni operateri plinskih transportnih sistema Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, „BH-Gas“ i „Plinacro“, potpisali su novi Memorandum o razumijevanju i saradnji u trajanju od tri godine. 

– Dugogodišnja uspješna saradnja dvije kompanije obuhvata zajedničke aktivnosti na pripremi i realizaciji projekata povezivanja plinskih transportnih sistema susjednih zemalja, a navedenim memorandumom obuhvaćena su tri projekta. I to „Južna interkonekcija: pravac Zagvozd – Imotski – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar“, „Sjeverna interkonekcija: pravac Slobodnica – Brod – Zenica“ i „Zapadna interkonekcija: pravac Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa s odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu“ – pojašnjeno je u saopćenju „BH-Gasa“.

Dodaje se da osnovni ciljevi interkonekcijskih projekata između Bosne i Hercegovine i Hrvatske su diversifikacija pravaca i izvora snabdijevanja prirodnim plinom Bosne i Hercegovine i to preko LNG terminala na otoku Krku te budućeg Jonsko – jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije, ali i pristupom evropkom plinskom tržištu kroz postojeći sistem Hrvatske preko Slovenije i Mađarske, te u isto vrijeme povećanje broja interkonekcija i tranzita prirodnoga plina kroz Republiku Hrvatsku sa stvaranjem preduslova da Bosna i Hercegovina u budućnosti isto tako postane tranzitna zemlja (konekcija sjever-jug).

Salkić: Sve usaglašeno s EU - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baSalkić: Sve usaglašeno s EU

– Od navedenih interkonekcijskih projekata trenutno je najzreliji projekat plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske koji je podržan od strane oba doma Parlamenta Federacije BiH, a Vlada Federacije BiH je isti proglasila projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH – istakli su. 

Po pitanju aktuelnog statusa Južne interkonekcije, za BiH stranu projekta je u toku izrada Idejnog projekta, FS i Studije uticaja na okolinu i društvo, a za hrvatsku stranu za projekat su već obezbijeđene okolišna i lokacijska dozvola za dio trase do primopredajne stanice Imotski, dok je za preostali dio trase u dužini oko dva kilometra do granice BiH trenutno u pripremi dokumentacija potrebna za ishođenje lokacijske dozvole.

– Puštanje u pogon je planirano za 2024. godinu – naglašeno je.

„BH-Gas“ i „Plinacro“ sve gore navedene projekte promoviraju usaglašeno pred EU i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se i u realizaciji gore datih projekata pratila dinamika koja znači istovremenost u realizaciji istih.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica