Portal 072info

Potpisani sporazumi za izgradnju pruge Budimpešta – Beograd

Dva sporazuma o suradnji srbijasnke i mađarske željeznice, kao i o suradnji carinskih organa potpisana su danas u nazočnosti premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, i dio su dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Beograd – Budimpešta.

Premijeri su u zajedničkom obraćanju javnosti, nakon potpisivanja tih dokumenata, izrazili zadovoljstvo što će se graditi pruga Budimpešta-Beograd, uz ocjenu da će to biti na korist zemalja regije središnje i istočne Europe, Europske unije i opće suradnje Kine s ovim dijelom svijeta, piše Tanjug.

Kineski premijer Li Keqiang rekao je da će ta pruga doprinijeti razvoju i Srbije i Mađarske, služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive i da je ta prometnica u interesu te dvije zemlje, Kine, ali i drugih zemalja.

Kako je rekao, to će omogućiti da se interesi i Kine i zemalja središnje i istočne Europe što bolje i brže ostvaruju, što će potaknuti ekonomiju i donijeti benefite i Kini i europskim zemljama.

Prema njegovim riječima, EU je najveći trgovinski partner Kine i potrebno je povećati daljnje gospodarske odnose, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu.

Keqiang očekuje da će pruga biti završena za dvije godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ovo za Srbiju veliki i važan dan, da će donijeti ne samo razvoj industrije i željeznice već i još veću povezanost s Mađarskom, Makedonijom i daleko brži protok putnika i roba.

Prema riječima srbijanskog premijera, putovanje između dvije prijestolnice skratit će se s 8 sati na 2,4 sata, što je brže nego da se ide autocestom.

Kako je rekao, ovako veliki infrastrukturni projekt doniijet će nova radna mjesta.

Vučić je zahvalio premijerima na razumijevanju i na suradnji, i poručio da će se sve uraditi kako bi se ovaj projekt ostvario što prije.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo sretan dan za Mađarsku i da omogućava toj zemlji da iskoristi svoju “pozitivnu geografsku poziciju”.

Mađarska je do sad zbog svog geografskog položaja bila mjesto gdje su razne vojske marširale, a sad se sve kreće u drugom pravcu, rekao je Orban, i dodao da Mađarska sad može imati korist od tog svog geografskog položaja.

Kako je rekao, pruga će imati veliki značaj za zemlje središnje i istočne Europe, a izrazio je i uvjerenje da suradnja Kine i Europe napreduje.

Orban je zahvalio kineskom premijeru na hrabrosti, srpskom na prijateljstvu, kao i makedonskom premijeru.

Makedonski premijer Nikola Gruevski također je ocijenio da je ovo važan projekt za regiju, Europu i za Kinu.

Dodao je i da je projekt iznimno važan za sve građane i da će promijeniti tijek stvari i pomoći da zemlje uz brži protok robe i putnika idu naprijed.

“S našim prijateljima s kojima zajednički sudjelujemo u ovom projektu spremni smo otvoreno razgovarati i brzo završiti sve pregovore o financijskim modelima, dakle o onome kako da se finalizira cijeli projekt”, rekao je premijer Srbije neposredno prije potpasivanja sporazumu u razgovoru s premijerima Kine, Mađarske i Makedonije, navodi Tanjug.

Fena

Podijelite članak