Portal 072info

Potpisani ugovori o pomoći za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U sklopu Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je ugovore sa devet korisnika pomoći za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine.

Program za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim Grada Zenica, ovaj se program provodi na području još 43 općine i grada u Bosni i Hercegovini.

Cilj Programa je podrška samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program je vrijedan 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Projekat izgradnje i sanacije stambenih jedinica oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine, koji provodimo uz podršku Evropske unije i međunarodnih organizacija smatram najvažnijim od preuzimanja svog mandata. Neizmjerno me raduje što smo uspjeli obezbijediti građevinsko zemljište za osam korisnika, koji nisu bili u mogućnosti sami osigurati zemljište za izgradnju stambene jedinice“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U toku projekta, predviđena je izgradnja ukupno 34 nove stambene jedinice na području grada Zenica. Sa preostalih 25 korisnika, ugovori će biti potpisani nakon okončanja administrativnih procedura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Početak izgradnje stambenih jedinica za korisnike koji su danas potpisali ugovor očekuje se sredinom narednog mjeseca. U skladu sa odredbama ugovora, korisnici stiču pravo vlasništva na izgrađenim stambenim jedinicama.

Pored osnovne komunalne infrastrukture, Grad Zenica će za potrebe realizacije ovog projekta obezbijediti neophodne dozvole, odobrenja, kao i priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 29
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME