Potpisani ugovori za dodjelu plastenika za 20 korisnika

U Velikoj sali Grada Zenica potpisani su ugovori sa odabranim korisnicima po Javnom pozivu za dodjelu plastenika od 100 m2 sa dodatnom opremom putem sufinansiranja.

Dvadeset korisnika potpisalo je ugovore u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima” na području Grada Zenice u 2021. godini.

Osim plastenika korisnici će dobiti sistem za navodnjavanje i sadnice.

Vrijednost jednog plastenika iznosi 2.876 KM.

Na osnovu Sporazuma zaključenog između Grada Zenica i humanitarne organizacije Muslim Aid Sarajevo osigurana su donatorska sredstva u iznosu od 40 posto, dok će 40 posto finansirati Grad Zenica.

Vlastito učešće korisnika je 20 posto.

Pravo da se prijave na javni poziv imale su socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja grada Zenica koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili isto posjeduju njihovi uži članovi porodice kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Grad Zenica je od 2017. godine za podsticaj poljoprivredi izdvojio preko 3,5 miliona konvertibilnih maraka. Povratna reakcija naših građana je i više nego pozitivna. Prošle godine podijelili smo 40 plastenika, za što smo izdvojili cca 110.000,00 KM. Osim toga, uvrstili smo i podsticaj na plasteničku proizvodnju. Sada ćemo dodijeliti 20 plastenika, a u planu je da u jesen dodijelimo još 20”, naglasio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. 

Dodao je da Grad Zenica već nekoliko godina na razne načine pokušava pomoći svojim poljoprivrednicima.

Čestitam odabranim korisnicima. Interes je bio veliki i nismo bili u mogućnosti ispoštovati sve zahtjeve. Siguran sam da će korisnici koji su dobili plastenik iskoristiti priliku i popraviti kućni budžet. Grad Zenica će i u budućnosti nastaviti realizaciju ovog projekta”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Isporuka plastenika planirana je nakon što krajnji korisnici dostave dokaze o uplati vlastitih sredstava.

Prethodni članakHafiz Sulejman Bugari: Nikad se nije više, a lošije govorilo
Sljedeći članakPRILIKA ZA POSAO: Javni oglas za prijem zaposlenika u “Bh. Telecom”