POTPUNI CIRKUS: Dok se čeka vlast, oni sjede na dvije stolice i sami su sebi šefovi

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Trakavica oko formiranja federalne i državne vlasti, nedostatak ili višak kadrova iz ovog ili onog naroda – pokazala je još jednom kako, zapravo, funkcioniše politička scena u Bosni i Hercegovini.

No, nije to jedini specifikum i nelogičnost Bosne i Hercegovine. Jer, ovdje je moguće da ministri u isto vrijeme budu i poslanici u parlamentima. A premijeri, šefovi opozicije u poslaničkim klupama. Možda nema multietničnosti, ali ima multifunkcionalnosti. U želji da nedovršeno zakonodavstvo naše zemlje ne bude prepreka formiranju vlasti, CIK BiH je donio uputstvo prema kojem je sjedenje na dvije stolice u prijelaznom periodu opravdano. Pa tako, skoro pola godine imamo čudne situacije.

DF-ov SDP-ovac Predrag Kurteš danas je postao kantonalni ministar. U isto vrijeme je i federalni ministar unutaranjih poslova. Adil Osmanović je uspio spojiti nespojivo. Povezao je dva entiteta. U RS-u je parlamentarac, a u Federaciji ministar. Enver Bijedić četvrtkom je federalni ministar prometa i komunikacija, a ostatak sedmice je zastupnik u federalnom parlamentu. I Salmir Kaplan malo ministar kulture i sporta FBiH, a malo poslanik u federalnom parlamentu. Tu je i Damir Mašić. Ministar obrazovanja i nauke i zastupnik u Parlamentu FBiH. No, Nermin Nikšić je dostigao vrhunac. U isto je vrijeme i šef izvršne vlasti i šef opozicije. Tokom sedmice je federalni premijer, a katkat zna biti i SDP-ov zastupnik u federalnom Paralementu. Slično je i na državnom nivou. Predsjedavajući Vijeća ministara odgovara sam sebi.

Jer Vjekoslav Bevanda je prvi čovjek Vijeća ministara i zastupnik u državnom Parlamentu. Sredoje Nović uglavnom je ministar civilnih poslova, a ponekad i delegat u Domu naroda državnog Parlamenta. Nikola Špirić istovremeno je državni ministar finansija i državni zastupnik. Bariša Čolak se u Vijeću ministara bavi pravdom, a u slobodno vrijeme je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda. “Kako je taj proces već odmakao, CIK je ocijenio da je došlo do zloupotrebe i da je ovo uputstvo postalo alibi nadležnima za formiranje vlasti i CIK će na jednoj od prvih sjednica ukinuti to uputstvo”, kaže Suad Arnautović, član CIK-a BiH. Kada se ukine uputstvo, bit će oduzeti i mandati.

Dok ne stignu upute, ostaju pitanja. Pečat i potpis koje dužnosti je važeći i legitiman? Da li će dupli ministri, ministri i poslanici primati i duple plaće? 

“Svaki pojedinac je odgovoran i on treba da zna da li može da potpisuje akte iako zna da je to nezakonito i sada je na njegovoj savjesti da postupi kako misli da treba”, dodaje Arnautović.

Ako bude do njihove savjesti, ostat će ovako kao što je sada. Jer ono što smo vidjeli u proteklim godinama pokazuje kako savjest, politika i paušali ne mogu zajedno.

federalna.ba