Potraga ga dovela u BiH: Afganistanac traži tijelo rođaka da ga dostojno sahrani 

Podijelite vijest

Put kojim migranti i izbjeglice idu ka Evropi često postane i put smrti. Tragična sudbina zadesila je  i Ajama Khana Ahmadzaija (19) iz Afganistana, koji je nestao u rijeci Drini u periodu od 30. do 31. jula, u rejonu Loznice.

Kako javlja portal Tuzlainfo.ba potrage za tijelom nije bilo, ali je u Tuzlu iz Francuske stigao njegov rođak Hayatullah Ahmadzai koji moli sve ljude dobre volje koji bi mogli pružiti bilo kakvu informaciju ili pomogli u potrazi.

ČITAJ JOŠ:  Policija o slučajevima iz Tuzle i Živinica: Nije bilo pokušaja otmice dječaka i djevojčice

– Za njegovu smrt sam saznao od druge dvojice Afganistanaca koji su skupa sa njim pokušali da preplivaju rijeku Drinu. Jedan je uspio doći na obali koja je u Bosni, drugi se vratio u Srbiju, dok se moj rođak na njihove oči utopio. Spasiti ga nisu mogli jer je u tom momentu, kako govore, Drina nadošla. Slučaj smo prijavili svim nadležnim institucijama ali nikakvog odgovora do sada nije bilo. Cijela porodica je potresena, radi se o mladom momku i njegova smrt nas je sve pogodila, priča Hayatullah. Želja mu je, kako kaže, samo da pronađu tijelo i da ga dostojno sahrane.

ČITAJ JOŠ:  Policija o slučajevima iz Tuzle i Živinica: Nije bilo pokušaja otmice dječaka i djevojčice

Hayatullah Ahmadzai

Po dolasku u Tuzlu Hayatullah se na autobuskoj stanici obratio Nihadu Suljiću, volonteru koji već pet godina nastoji da pomogne ljudima u pokretu. Nihad kaže da ovo nije prvi ovakav slučaj i da ih je ranije bilo još.

– Nažalost, ovakva situacije više nisu izolovani slučaj. Iako se o tome ne govori često, slučajevi smrti izbjeglica i migranata dešavaju se često. Zahvaljujući Kantonalnom Crvenom križu/krstu podnijet je i zvaničan zahtjev za traženje, ali s obzirom na okolnosti apelujemo na građane, da ukoliko imaju neku informaciju o nestalom da nam se jave, rekao nam je Suljić.

ČITAJ JOŠ:  Policija o slučajevima iz Tuzle i Živinica: Nije bilo pokušaja otmice dječaka i djevojčice

Ukoliko imate bilo kakvu informaciju o Ajamu možete kontaktirati osobe koje tragaju za njim na sljedeće brojeve telefona: +387 62 791 561+387 66 323 566+33641925822 (WhatsApp) ili na mail adresu: ahmadzai.sg@gmail.com.


Podijelite vijest