Potražnja za automobilima na nivou prije pandemije

automobili 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Evropska potražnja za automobilima sustigla je u prvom tromjesečju pretpandemijski nvio zahvaljujući uzletu u martu, a oporavak je bilježila i Hrvatska, pokazalo je u petak izvještaj udruženja proizvođača automobila ACEA.

Ukupno je u prvom ovogodišnjem kvartalu u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrovano 2,6 miliona novih automobila, što je za 3,2 posto više nego u istom razdoblju 2020.

Uzlet potražnje u martu, za 87,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, amortizirao je pad u prva dva ovogodišnja mjeseca, primjećuju u ACEA-i. U martu je u EU registrirano nešto više od milion novih automobila, kao i u decembru 2019., prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla potražnja za automobilima u Italiji i Francuskoj, za 28,7 odnosno 21,1 posto.

U Španiji i Njemačkoj nastavljen je pak negativni trend, s padom potražnje od 14,9 odnosno 6,4 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje.

Mart je donio snažan oporavak na vodećim tržištima, uz ušesterostručenu potražnju u Italiji, utrostručenu u Francuskoj i više nego dvostruko većoj u Španiji nego u prošlogodišnjem martu.

U Hrvatskoj je u prvom ovogodišnjem kvartalu prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 10.468 novih automobila, za 4,7 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Samo u martu broj registriranih novih automobila bio je za 52,8 posto viši nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, uz ukupno 4.149 registiranih novih automobila. Time se izjednačio s brojkom iz decembra 2019. godine, uoči izbijanja pandemije, prenosi Hina.