Potražnja za PlayStationom 5 ogromna, problemi sa zalihama se očekuju i 2022. godine

Screenshot 8 8
Podijelite vijest

Kompanija Sony ne očekuje poboljšanje situacije kada je riječ o zalihama konzole PlayStation 5, barem ne u skorije vrijeme

Direktor Sonyja Hiroki Totoki je rekao da je kompaniji veoma teško nositi se s potražnjom za konzolom PlayStation 5 te da će aktuelna situacija biti nastavljena i 2022. godine.

“Ne vjerujem da će potražnja biti umanjena ove godine čak i ako osiguramo mnogo više uređaja i proizvedemo mnogo više jedinica PS5 naredne godine. Naše zalihe ni u tom slučaju neće moći parirati potražnji. Prodali smo više od 100 miliona primjeraka PlayStationa 4, a uzimajući u obzir naš udio na tržištu i reputaciju, ne mogu ni zamisliti pad potražnje”, kazao je Totoki.

Sony namjerava proizvesti najmanje 14,8 miliona konzola PS5 u finansijskoj godini koja je počela u aprilu 2021. godine nakon što je prodao 7,8 miliona konzola do 31. marta. Kompanija je prodala 14,8 miliona PS4 konzola u prvoj punoj fiskalnoj godini, ali je bilo velikih problema sa zalihama u tom periodu. Prvobitna potražnja za konzolom PS5 je još i veća.

Totokijevi komentari su manje optimistični u odnosu na prethodne poruke iz Sonyja, kada je rečeno da će se situacija poboljšavati iz mjeseca u mjesec ove godine. Moguće je da će se zalihe poboljšati u narednom periodu, ali kao što je Totoki naglasio, to i dalje neće biti dovoljno da se zadovolji potražnja.


Podijelite vijest