Portal 072info

POTREBNO 150 HILJADA RADNIKA: Vlasti BiH i Njemačke dogovorile masovno zapošljavanje Bosanaca…

Građani Bosne I Hercegovine šansu za zaposlenje u narednim godinama mogu tražiti u Njemačkoj,kojoj fali oko 150 000 radnika u raznim profesijama.

Rješavanje tog problema Vlada u Berlinu vidi u dovođenju stručne radne snage iz inostranstva.Za sada iz Bosne I Hercegovine najčešće posao dobija medicinsko osoblje ili tačnije njegovatelji, piše “TV1”.

Zahvaljujući sporazumu između Savezne agencije za zapošljavanje iz Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH posao u Njemačkoj trenutno najlakše dobija medicinsko osoblje.

Siniša Vlaisavljević,Agencija za rad I zapošljavanje: Do sada je 900 lica otišlo po tom osnovu. moraju imati srednju medicinsku školu opšti ili pedijatrijski smjer i moraju imati odgovarajući staž.

Nedostatak radne snage u Njemačkoj postaje hroničan problem. Zato osim medicinskog osoblja priliku za zaposlenje imaju inženjeri i tehničari za mehatroniku, električari, mašinovođe.varioci,kuhari, hotelijeri, vodoinstalateri i drugi. Njemačka dva puta godišnje objavljuje listu nedostajućih zanimanja, a rješenje je primorana tražiti uvozom radne snage. Problem za kadrove iz BIH je sporazum između dvije Agencije koji se nastoji proširiti.

Siniša Vlaisavljević,Agencija za rad I zapošljavanje: Postoji obostrani interes.Uporedili smo njihovu listu deficitarnih zanimanja sa našom gdje imamo višak nezaposlenih.Ostalo je da probamo usaglasiti nastavne planove u školama kako bi ljudi mogli dobijati zaposlenje.

Primjera radi,varioci su traženi u Njemačkoj ali nastavni plan dvije zemlje je potpuno različit.Ipak, priliku za posao mjesečno dobije 1.900 radnika iz BIH angažovanih u domaćim kompanijama koje svake godine dobijaju detašmane za rad u Njemačkoj.

Mirsad Jašarspahić,predsjednik Privredne komore FBiH: Radi se o tri vrste zanimanja građevinarstvo,rudarstvo I to poslovi izoliranja kao i montažni radovi mašinske struke.

Posao u Njemačkoj može se dobiti I putem privatnih Agencija, s tim da je rizik za radnika znatno veći.

Siniša Vlaisavljević,Agencija za rad I zapošljavanje: Za razliku od ovog zapošljavanja veća je zaštita postoje sporazumi ko ide privatnim putem izlaže se riziku da dođe u nepriliku kao što je bio slućaj u Kataru I drugim zemljama.

Firme u Njemačkoj koje žele zaposliti ljude izvan EU moraju raspisati javne konkurse koji se mogu naći na web stranici Savezne službe za zapošljavanje Njemačke.

Podijelite članak