Portal 072info

Potrebno dezinficirati: Stomatolog otkrio ispravan način čišćenja četkice za zube

Screenshot 8 421
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Već svatko zna da je pranje zubi osnovna higijenska potreba, ali rijetko ko zna da se naša četkica za zube treba redovito čistiti i to na određen način.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Jedan zubar, Suhail Mohiuddin, pokazao je kako to jednostavno napraviti, ali i koliko se nečistoće nalazi na samoj četkici. Podijelio je video na TikTok u kojem je objasnio da proces pranja četkice pod hladnom vodom nakon pranja zubi nije dovoljan kako bi se očistile sve bakterije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
@dr.m_

Did you know your toothbrush harbors a ton of germs!! This is how to clean it and keep you healthy! #healthtips #dentist #coronavirus

♬ Like That – Doja Cat

To je zato što je četkica dom više od 100 miliona različitih bakterija, kako je pokazalo istraživanje sveučilišta u Manchesteru. Naime, Suhail tvrdi kako je najbolje četkicu prvo očistiti sapunom i toplom vodom, uzimajući u obzir da se sapun mora temeljito isprati sa četkice, a zatim dezinficirati tako što ćete četkicu jednom sedmično preko noći ostaviti u antibakterijskoj vodici za ispiranje usta ili u smjesi od dvije kašičice sode bikarbone i 235 mililitara vode.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME