Potresna ispovijest Hajre Bajrić-Avdić: Preživjela 16 operacija i smrt kćerke

5 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Oktobar je posvećen ženama koje vode bitku s rakom dojke i u cijelom svijetu se obilježava na različite načine. 

Rano otkrivanje raka dojke u 90 posto slučajeva uspješno se liječi, što bi trebao biti najveći motiv ženama da redovno posjećuju ljekara.

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je jedno od najaktivnijih i najuspješnijih udruženja žena oboljelih od raka dojke „Nijemi krik“ u malom bh. gradu Kalesiji.

Druge bolesti

– Dijagnosticiran mi je rak dojke 2009. godine. Svijet mi se prevrnuo. Sve se u meni slomilo. Srećom, bilo je na vrijeme i operacija je uspjela. Onda su na mene navalile druge opake bolesti, pa sam na operacioni sto, nakon dojke, morala leći još 15 puta. I sve sam pobijedila i evo me, danas hoću svoje iskustvo da podijelim sa svojim članicama, da im pomognem. Mislila sam lani, kada mi je kćerka Sabrina izgubila bitku s leukemijom, da ću sve ovo ostaviti. Ipak nisam – za „Avaz“ govori Hajra Bajrić-Avdić, predsjednica Udruženja „Nijemi krik“ iz Kalesije.

Četvrtak je dan za druženje članica ovog udruženja, dan koji su one sebi “poklonile”. Okupi se i po 30 žena, pa se okreću svojim aktivnostima, da smijehom, plačem, izradom raznih predmeta, šalama, savjetima lakše prebrode ono što ih je zadesilo.

– Poslije jedne od operacija ljekari su mi govorili da mi je ostalo tek šest mjeseci života. Nisu bili u pravu. Želja za životom bila je jača – priča ova heroina.

Kalesijsko udruženje žena broji oko 70 članova. Iznenadila nas je energija kojom rade zajedno. Kako kažu, druže se, nikome ne daju svoj četvrtak, smiju se, plaču, “svađaju se“, izrađuju ukrasne predmete pa zarade da plate komunalije za prostoriju koju su dobile na besplatno korištenje.

Sanela Aščić jedna je od malobrojnih certificiranih žena u Evropi koje izrađuju lagane proteze za žene oboljele od raka dojke. Zejna Šehić i Hedija Bukvar su zadužene za dobru atmosferu, a Mevlija Šabanović je pričala o svojoj sudbini i o tome kako je pobijedila rak.

Sabrinin park

Sabrina Škrijelj, Hajrina kćerka koja nas je prerano napustila, bila je u najužem krugu za izbor Miss Evrope. Nakon Sabrinine smrti porodica je od njene ušteđevine u centru Kalesije sagradila park „Sjećanje“.

GODISNJICA
MARKETING