POTRESNA ISPOVIJEST ŽENE IZ SRBIJE: 30 godina dokazivala da su joj u rodilištu oteli sina, došla do Europskog suda koji je…

Podijelite vijest

Zorica Jovanović iz Batočine je prva žena iz Srbije koja je uspjela na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dokazati svoje sumnje da joj sin nije umro u rodilištu 1983. godine već da je ukraden i da je živ.

Njezina priča ukazuje da su nestanci beba iz rodilišta u Srbiji u periodu od sedamdesetih do danas realnost i da su trgovinom ljudima mnogi profitirali.

Beba Zorice Jovanović dobila je ocjenu 10, a sutradan je preminula. Podaci o njezinoj smrti nigdje nisu upisani do dan danas.

“U oktobru 1983. godine rodila sam zdravo dijete, sina, u Kliničkom centru u Ćupriji. Dva dana sam provela sa njim u naručju, dojila sam ga, bio je odličnog zdravlja. Trećeg dana u 6.30 ujutro babica je ušla u sobu i rekla da je moje dijete preminulo. Razlog – pucanje kapilara na mozgu. Kako, zašto se odjednom to dogodilo, nikad nisam saznala jer mi nisu ništa više rekli. Pokušala sam ga tražiti po bolnici, ali su me spriječili. Suprug i ja smo bili u šoku i tražili smo bilo kakav trag našeg sina, ali nikada, pa ni danas, nismo dobili nikakve papire na kojima piše da je on mrtav”, ispričala je Zorica Jovanović.

Nade koje je imala da će doznati što se dogodilo sa sinom povećale su se kada je doznala da nije jedini slučaj.

Zorica 2002. godine dolazi do informacije da je njen sin upisan u matičnu knjigu rođenih, ali ne i u knjigu umrlih. U neformalnom liječničkom izvještaju stoji da je uzrok smrti bebe – nepoznat. Obdukcija je rađena u Beogradu, a tijelo nikad nisu dobili.

Zorica se ohrabrena brojem roditelja koji su od 2002. godine masovno prijavljivali svoja iskustva iz rodilišta, obratila Strasbourgu, jer je država, tvrdi, sabotirala njenu potragu za sinom. Država nije ništa poduzela da se uđe u trag djetetu, a kada je 2003. Jovanović podnijela krivičnu prijavu protiv medicinskog osoblja rodilišta u Ćupriji, ona je odbačena.

“Nikakav novac ne može vratiti mog sina, koji je negdje živ i možda ima drugu obitelj. Ne zna da ga tražim već više od 30 godina. Sud je naredio Srbiji da u roku od godinu dana od pravomoćne presude, koja je donesena u rujnu 2013., poduzme nešto po pitanju pronalaska sve djece za koju se sumnja da su nestala iz rodilišta”, kaže Zorica Jovanović.

Prema presudi suda u Strasborugu, država joj mora isplatiti i 10.000 eura naknade. Suprug joj je umro prošle godine i nije dočekao epilog ove nesretne obiteljske priče.

Iz Ministarstva pravde za Radio 021 kažu da je oformljena radna grupa sa ciljem da utvrdi tačan broj roditelja koji tragaju za decom. Ta grupa se sastoji od predstavnika iz Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva pravde i državne uprave i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Uključen će biti, kako kažu, i Ombudsman.

Ministarstvo pravde navodi da je glavni cilj da se do 9. septembra 2014. godine uspostavi “mehanizam” koji će raditi na ovim slučajevima.

Doznajemo.com/cazin.net