Portal 072info

Potresna poruka majke koja je u ratu u BiH izgubila dijete

U rukama majki bez glasa i sa strahom u očima, lutke kao bebe umotane u krvave čaršafe, najpotresnija je slika koja je danas iz Sarajeva prikazala sve ratne strahote koje proživljava narod Sirije. Iste one koje je nekada proživljavala i BiH.

Na posebnom skupu, i posebna poruka jedne žene. Majke koja je u ratu u BiH izgubila svoju 9-godišnju djevojčicu Sanelu.

“Molim sve ljude da zaustave ratove, da više nikada niti jedna majka ne zaplače i ne gleda svoje mrtvo dijete u krilu, a nema mu spasa”, poručila je danas Saja Hasković.

Iako fizički daleko od Alepa, Sarajevo u srcima i mislima nikada nije bilo bliže gradu koji danas proživljava pakao, stravu i užas.

Sarajevo je danas diglo glas. Posebnom jačinom i s još posebnijom simbolikom. Nekada grad stradanja, danas grad iz kojeg se šalju poruke i pozivi na mir.

“Mi znamo što je rat, biti bolestan, bez lijekova. Mi imamo posebno sjećanje”, kazao je gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić.

Nekada Sarajevo, danas Alep. Stoga jasna poruka prosvjednika: “Patnje sirijskog naroda više se ne mogu izdržati!”

Velike poruke, malih ljudi iz malog Sarajeva danas su odaslane u svijet. Isti onaj za koje je vrijeme da konačno otvori oči.

“Mir je ništa, ali bez mira sve je ništa”, jasan je bio Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Mira koji je Alepu, gradu koji krvari i gradu koji gubi svaki smisao onog nečeg ljudskog, na sramotu cijelog svijeta, itekako potreban.

N1

Podijelite članak