POTRESNA PRIČA IZ ZENICE: Gledao sam u filmovima slične scene. Ni blizu. Ne vidim je. Tražim. Zovem je. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bosanskohercegovačka javnost još pamti nemile scene nezapamćenog požara koji se dogodio u Javnoj ustanovi “Dom za stara lica Zenica”, kada su svi uložili vanljudske napore da spase bespomoćne štićenike ove ustanove. Međutim, posebno priznanje treba odati i dvijema medicinskim sestrama ove ustanove, koje su riskirale svoje živote i spašavale štićenike iz gustog dima dok i posljednji nije evakuisan.

I dok bi svugdje u svijetu takav gest bio nagrađen, nažalost, kada je dobila ozljedni list zbog gutanja dima u akciji spašavanja doživjela je razočarenje i šok. Ovu apsurdnu priču obznanio je suprug medicinske sestre, sada njegovateljice, koju prenosimo u cijelosti:

-Nedjelja navečer kao i svaka do sada, ako ima neka utakmica pogledam,  ako ne,  odmaram onako od čitave sedmice i spremam se da legnem spavati. Ali ove nedjelje ipak to nije bilo tako. Poziv od moje supruge Nisveta Karalić . Rekla je samo: “Dođi brzo!” Strah. Nemir. Šta li je!? Neko ih napao. Da imam štitnu sada bi mi sigurno iskočila iz grla. Sjedam u autu i tik za 5 minuta sam tu. Gori sve. Dim na sve strane. Gledao sam u filmovima slične scene. Ni blizu. Ne vidim je. Tražim. Zovem je. 

Odjednom je ugledam u crnom mantilu, koji bi trebao biti bijel, kako izvlači ljude iz požara. Smirim se malo, ali vidim da jedva diše. Sjedi govorim joj, ja ću nastaviti dalje. “Ne mogu Muamere sjesti dok svi ne budu napolju” i ponovo ulazi. Bijeli mantil crne boje opet nestaje u dimu. Razmišljam o djeci. Njih dvojica ostadoše sami u kući, a nas dvoje ulazimo u vatru i ne znamo hoćemo li više uopće izaći. Ko će njima na oči i objasniti im ako se nešto desi, ne dao Bog. 

Sve ih je izvela. Jedva stoji. Kašlje. Doktori je tjeraju hitno u hitnu, a ona se okreće i gleda da li ih je sve spasila. Moja žena. Heroj. MEDICINSKA SESTRA koja je spasila 70 puta cijelo čovječanstvo. Preponosan sam.

96 sati nakon toga i ko zna koliko neprospavanih minuta (ali neka, vrijedilo je). Dolazi nam “nagrada”…u ozljednom  listu moju Nisvetu nagradili tako što su je spustili stepenicu niže. Ona odjednom više nije MEDICINSKA SESTRA u bijelom mantilu, nego Njegovatelj!? Nikog ne želim da uvrijedim, svaki posao je častan, ali ljudi, pa da li mi zaista od svega moramo napraviti komediju??? Je li ovdje potrebno umrijeti da bi te neko ispoštovao? Pitam za jarana. Jer izgleda da stavljanje svog života na kocku nije dovoljno – napisao je Muamer Karalić.