Potresna priča iza fotografije koja je obišla svijet: Beba je bila ledena, nisam znao da li je živa

w 5
Podijelite vijest

Fotografija Huana Franciska Vaje (41), pripadnika španske civilne straže, koji je iz vode spasao dvomjesečnu bebu migranta obišla je svijet.

Huan je učestvovao u akciji spasavanja migranata koji pokušavaju da se domognu španske enklave Seuta u Africi. Među hiljadama njih ima i dosta djece, a Huan je uspio da iz vode izvuče bebu, koja je bila na ivici života i smrti.

– Bila je ledena… Smrznuta… Beba se nije pomjerala. Nisam znao da li je živa ili mrtva – ispričao je vidno potreseni Huan za španske medije.

Majka je iz Maroka krenula sa bebom, u nadi da će uspijeti da stigne do španske teritorije. Sa djetetom na leđima, zajedno se sa još nekoliko stotina migranta našla u ledenoj vodi i pokušala je da dopliva do obale… Huan je izvlačio promrzle ljude iz vode kada je ugledao bebicu, koja nije davala znake života.

– Nas troje je bilo u vodi, pomagali smo raznim ljudima. Ugledao sam ženu, koja se grčevito držala za pojas za spasavanje. Vidio sam da na ramenu nosi nešto. Prvo sam pomislio da je ranac, a onda sam shvatio da je to beba – priča Huan.

Shvatio je da nema vremena za čekanje. On i kolega su krenuli brzo da plivaju ka njima.

– Ja sam zgrabio dijete, a kolega je pomogao majci – rekao je on.

Kaže da u prvi mah nisu znali da li je beba živa ili mrtva.

– Bila je tako blijeda, uopće se nije pomjerala. Nisam mogao da procijenim da li je dobro ili nije, da li je djevojčica ili dječak – kaže on.

Srećom, izvori iz Garde su potvrdili da je beba zbrinuta i da je dobro, ne otkrivajući više detalja.


Podijelite vijest