Portal 072info

Potresna priča o dječaku osuđenom na smrt: Bio je tako mali da su na električnu stolicu stavili telefonski imenik

Tinejdžer koji je osuđen za ubistvo dvije djevojke oslobođen je optužbi, ali 70 godina nakon što je optužen za zločin, prenosi Novi portal.

George Stinney Jr imao je samo 14 godina kada je osuđen zbog ubistva dvije “bijele” djevojčice, koje su imale 7 i 11 godina. On je najmlađa osoba pogubljena u SAD-u u 20. stoljeću.

No, 70 godina kasnije, na sudu u Južnoj Karolini, odbačena je presuda protiv tinejdžera afroameričkog porijekla. Presudu je pozdravila njegova porodica kao i aktivisti koji se zalažu za građanska prava. Međutim, presuda je došla prekasno za tinejdžera koji bi danas imao 84 godine.

Kada je pogubljen 1944. godine, Stinney je bio prenizak, tako da su na električnu stolicu morali staviti telefonski imenik, a jedna elektroda je bila prevelika za njegovu nogu. Dječak je živio sa svojom porodicom u Alcolu, Južna Karolina, kada je optužen za ubistvo Betty June Binnicker (11) i Mary Emme Thames (7), u martu 1944. godine.

Djevojčice su nestale nakon što su otišle zajedno na biciklima, a njihova tijela pronađena su sljedećeg jutra. Obje su pretučene na smrt željeznim šipkama. Svjedoci su tvrdili da su vidjeli Stinneya kako sa žrtvama bere cvijeće. Tokom ispitivanja odvojili su ga od roditelja, i dječak je priznao zločin.

Proglašen je krivim od porotnika koji su svi bili “bijeli” muškarci, a porota je zasjedala 10 minuta nakon suđenja koje je trajalo manje od jednog dana. Njegova žalba je odbijena.

U srijedu je sutkinja Carmen Mullins svoju odluku donijela na osnovu toga kako je pravosudni sistem tretirao dečaka, kao i činjenice da odbrana nije pravilno postupila. Također, istakla je da je priznanje policiji vjerovatno bilo iznuđeno, a nije bilo nikakvih fizičkih dokaza koji su povezivali dječaka sa zločinom.

– Odveli su mi brata i nikad ga više nisam vidjela – rekla je jedna njegova sestra, Amie Ruffner (78).

cazin.net

Podijelite članak