AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Dramatični prizori pristižu iz Zagreba pogođenog zemljotresima, a među brojnim fotografijama oštećenih građevina i automobila, posebno je tužan prizor porodilja i beba koje su evakuirane iz bolnice u Petrovoj ulici. 

Evakuirane žene s tek rođenim bebama stisnule su se na ulici pred bolnicom te u strahu iščekuju novi zemljotres, javljaju hrvatski mediji. Slična situacija zadesila je i  Klinički bolnički centar Zagreb u Kišpatićevoj ulici. 

Zemljotres nije potjerao na ulice samo porodilje, već i druge pacijente, javlja Slobodna Dalmacija.

Porodiljama na ulici su podijeljene deke, voda i sve što im je potrebno. S obzirom da je zatvorena bolnica u Petrovoj, one žene koje su pred porodom će se poroditi u automobilima. Druge porodilje koje su u kritičnom stanju su poslane u Kliničku bolnicu Dubrave. 

Prema izvještajima s terena, uskoro se očekuje postavljanje šatora ispred Petrove bolnice koji će funkcionirati prema uputama civilne zaštite. 

Nadležni hrvatski organi u ovoj situaciji pozivaju građane da ostanu pribrani te da i dalje drže distancu jedni između drugih, s obzirom da se Hrvatska nosi i sa krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Građani su također pozvani i da se udalje od starijih građevina u centru hrvatske prijestolnice.