Portal 072info

Potrošnja cigareta smanjena za više od 40 posto u BiH

U razdoblju od pet godina potrošnja cigareta u BiH je smanjena za više od 40 posto, navodi se u analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Uvođenje specifične trošarine sredinom 2009., i kontinuirani porast donio je prvih godina harmonizacije trošarine politike za EU smanjenje potrošnje u očekivanim okvirima (4 posto – 8 posto godišnje). 

Već u 2012., pad potrošnje oporezivanih cigareta je premašio 12 posto, a u 2013., 20 posto. Ipak, ovi trendovi se ne mogu uzeti kao realni, s obzirom na snažan porast crnog tržišta rezanog duhana posljednjih godina kada je zabilježen ogroman rast potrošnje rezanog duhana od 700 posto.

Erozija potrošnje cigareta iznad očekivane odrazila se i na prihode. BiH je prvih godina harmonizacije trošarina zabilježila enorman rast prihoda, koji je počeo usporavati u 2012., da bi 2013., prihodi od trošarina pali za 7,8 posto. Negativni trendovi u naplati prihoda i rapidno opadanje oporezive potrošnje cigareta, uz rastuću potrošnju rezanog duhana, uglavnom nebrendiranog, zahtijevali su drugačiji pristup oporezivanju rezanog duhana u BiH.

Umjesto ad valorem trošarine od 42 posto od maloprodajne cijene s uključenim porezima, od 1.8.2014., uvedena je specifična trošarina na rezani duhan. Nastavak procesa harmonizacije trošarina na cigarete s minimalnom trošarinom u EU neminovno će dovesti do rasta minimalne trošarine na cigarete. Uvođenjem specifične trošarine na rezani duhan trošarinsko opterećenje 1 kg rezanog duhana od 1.8.2014., je utrostručeno, s prosječno 25 KM povećano je na 78 KM/kg (EUR 39,90 za 1 kg). Odlukom UO UIO je utvrđena trošarina na duhan za pušenje u 2015., u visini od 80 KM/kg (ili EUR 40,90 za 1 kg).

Ipak, ni ovo drastično povećanje, nije važnije pomjerilo BiH u odnosu na prosjek EU i ostale članice. U pogledu visine specifične trošarine, samo dvije članice EU (Luksemburg i Italija) imaju niže stope od BiH. Ni najnovije povećanje specifične trošarine neće važnije pomjeriti BiH na više mjesto, budući da i članice EU istodobno povećavaju stope s ciljem usklađivanja s novom minimalnom trošarinom EU, navodi se u analizi, prenosi portal indikator.ba.

Podijelite članak