Portal 072info

Potrošnja cigareta smanjena za više od 40 posto u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U razdoblju od pet godina potrošnja cigareta u BiH je smanjena za više od 40 posto, navodi se u analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Uvođenje specifične trošarine sredinom 2009., i kontinuirani porast donio je prvih godina harmonizacije trošarine politike za EU smanjenje potrošnje u očekivanim okvirima (4 posto – 8 posto godišnje). 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Već u 2012., pad potrošnje oporezivanih cigareta je premašio 12 posto, a u 2013., 20 posto. Ipak, ovi trendovi se ne mogu uzeti kao realni, s obzirom na snažan porast crnog tržišta rezanog duhana posljednjih godina kada je zabilježen ogroman rast potrošnje rezanog duhana od 700 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Erozija potrošnje cigareta iznad očekivane odrazila se i na prihode. BiH je prvih godina harmonizacije trošarina zabilježila enorman rast prihoda, koji je počeo usporavati u 2012., da bi 2013., prihodi od trošarina pali za 7,8 posto. Negativni trendovi u naplati prihoda i rapidno opadanje oporezive potrošnje cigareta, uz rastuću potrošnju rezanog duhana, uglavnom nebrendiranog, zahtijevali su drugačiji pristup oporezivanju rezanog duhana u BiH.

Umjesto ad valorem trošarine od 42 posto od maloprodajne cijene s uključenim porezima, od 1.8.2014., uvedena je specifična trošarina na rezani duhan. Nastavak procesa harmonizacije trošarina na cigarete s minimalnom trošarinom u EU neminovno će dovesti do rasta minimalne trošarine na cigarete. Uvođenjem specifične trošarine na rezani duhan trošarinsko opterećenje 1 kg rezanog duhana od 1.8.2014., je utrostručeno, s prosječno 25 KM povećano je na 78 KM/kg (EUR 39,90 za 1 kg). Odlukom UO UIO je utvrđena trošarina na duhan za pušenje u 2015., u visini od 80 KM/kg (ili EUR 40,90 za 1 kg).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, ni ovo drastično povećanje, nije važnije pomjerilo BiH u odnosu na prosjek EU i ostale članice. U pogledu visine specifične trošarine, samo dvije članice EU (Luksemburg i Italija) imaju niže stope od BiH. Ni najnovije povećanje specifične trošarine neće važnije pomjeriti BiH na više mjesto, budući da i članice EU istodobno povećavaju stope s ciljem usklađivanja s novom minimalnom trošarinom EU, navodi se u analizi, prenosi portal indikator.ba.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME