POTROŠNJA U BiH: Hrana skuplja, a cipele jeftinije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Potrošači u BiH prošli su mjesec morali izdvajati više novca za živežne namirnice, a s obzirom na njihovo sve veće siromaštvo, plaćaju isključivo samo hranu i piće.

Cijene namirnica u veljači ove godine, koje se gotovo svakodnevno kupuju, izgledaju ovako: jedno jaje je u prosjeku koštalo 0,30 KM, dok se za kruh od pšeničnog brašna, koji teži jedan kilogram, plaćalo 2,20 KM, a za litru mlijeka plaćalo se, u prosjeku 1,50 KM. Statistički podaci tvrde da su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2015. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku zabilježile rast od 0,2 posto. Iz novčanika bh. stanovnika, prema podacima Agencije za statistiku BiH (BHAS), za hranu i bezalkoholna pića u prosjeku se više plaćalo za 0,8 posto.

Posebni odjeljci

Osim za hranu i piće, više se plaćalo i obrazovanje, čije su cijene porasle u veljači 2015. u odnosu na siječanj 2015. za 0,7 posto više, ali i za zdravstvo 0,3 posto. Ipak, u veljači su se u odnosu na mjesec prije bilježila i smanjenja cijena kod drugih stavki, po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP).

– U prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima odjeće i obuće za 0,8 posto, ostalih dobara i usluga za 0,2 posto, rekreacije i kulture za 0,2 posto, namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 0,1 posto, prijevoza 0,1 posto, a u kategoriji restorana i hotela manje za 0,1 posto, izvijestio je BHAS koji dodaje da u ostalim odjeljcima prema namjeni potrošnje za isto razdoblje nisu zabilježene prosječne mjesečne promjene razina cijena. Ako se gleda godišnja razina, odnosno u odnosu na veljaču 2014., ipak je bilježen pad cijena za 0,7 posto. Opet, tu je bilježen prosječan pad kod prijevoza (8,4 posto), zatim odjeće (5,8 posto) i ostalih dobara i usluga (0,7 posto). Zatim, rast cijena zabilježen je u odjeljcima alkoholnih pića i duhana za 6,6 posto, stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata za 1,2 posto, a u kategoriji namještaja, koji uključuje kućanske uređaje i redovito održavanje kuće, bio je veći za 1 posto. Prošle se godine skuplje plaćalo zdravstvo, zatim, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje te usluge u restoranima i hotelima.

Potrošačke cijene

Agencija za statistiku BiH navela je prosječne potrošačke cijene u BiH za prošli mjesec. Budući da se istaknute cijene ne mogu iskoristiti za izračun promjene stope cijene, navest ćemo samo one pojedinih proizvoda, a koji su potrebni većini kućanstava i koji se redovito nalaze u košari kupca u BiH. U prosjeku po tim podacima, kilogram maslaca iznosio je čak 17,50 maraka, dok je kilogram margarina koštao 4,2 marke. Riža je koštala 3,20 marke za kilogram, pšenično brašno 1,10 KM, a litra ulja 2,10 KM. Cijene mesa izgledale su ovako (po kilogramu): junetina bez kosti 12,90 maraka, svinjetina bez kosti 8,40 i svježa piletina 9,50 maraka. Kilogram pastrve koštao je 9,50 maraka. Voda je po jednom kubičnom metru u prosjeku koštala jednu marku, a za pivo se plaćalo 2,50 maraka po litri. Cigarete su koštale 3,30 maraka.

Rast inflacije ubuduće

Ekonomisti predviđaju kako će ubuduće rasti inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena. U nedavno objavljenom dokumentu Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) iznesene su projekcije rasta inflacije za buduće razdoblje. Tako će inflacija u 2015. porasti za 1 posto, a u 2016. 0,9 posto. Za dvije godine, ili 2017., porast će na 1,2 posto.

Umjeren rast cijena

U 2015. godini, prema projekcijama Europske komisije i MMF-a, cijene energenata na svjetskom tržištu bi trebale biti niže u odnosu na 2014. godinu. Slično je i s cijenama hrane. “U BiH se očekuje umjeren rast cijena u 2015. godini u odnosu na 2014. Prilikom izrade projekcija uzet je u obzir i nastavak uvećanja trošarina na cigarete (usklađivanje s EU trošarinama). Slična se kretanja cijena predviđaju u 2016. i 2017. godini”, priopćeno je iz DEP-a.

dnevni list