Portal 072info

Potvrđena optužnica protiv četiri urednika i dva novinara FTV-a

bitka-za-ftv-13-odluka-o-podobnom-ekranu

Okružno tužilaštvo Banja Luka je  28. juna 2013. godine podnijelo optužnicu protiv četiri urednika i dva novinara Federalne televizije (FTV) kojim ih terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, a optužnicu je potvrđena 11. jula u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, potvrdilo je danas Agenciji Fena u Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Saznaje se da sud još uvijek nije zakazao ročište o ovom slučaju. Ono što je zanimljivo u ovoj cjelokupnoj priči jeste da su ove novinare tužili novinari.

Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) podnijelo je 17. januara 2012.godine Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv, četiri urednika i dva novinara Federalne televizije  kojom terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Kako saznaje Fena, krivična prijava podnijeta je protiv urednika Informativnog programa FTV-a Damira Kaletovića, urednice Informativnog programa Azre Pašukan, urednika vijesti Željka Tice i urednika političkog magazina “60 minuta” FTV Bakira Hadžiomerovića, te novinara Sinana Šarića i Darjana Babića.

Kako stoji u prijavi, koju je potpisana od strane predsjednika Udruženja novinara RS-a Dragana Jerinića, navodi se da je povod specijalni prilog političko-informativnog magazina „60 minuta“ i centralna informativna emisija „Dnevnik 2“, koji su emitirani 9.januara 2012. Godine.

U svojim odbranama osumnjičeni negiraju izvršenje predmetnih krivičnih djela, te ističu:

” Predmetno činjenično stanje prizilazi iz sadržaja emitovanih emisija na FTV, 9.januara 2012.godine, kada je obilježavan u RS-u praznik Dan Republike. Predmetnim sadržajem koji je objavljen javno putem televizije s izborom tema i načinom izvještavanja predstavlja djelatnosti kojima se izaziva mržnja i razdor između konstitutivnih naroda u RS-u, a koja može imati za posljedicu ugrožavanje zajedničkog života svih građana”.

„Šarić, Kaletović i Hadžiomerović su u specijalnom prilogu političko-informativnog magazina ‘60 minuta’, gledaocima u najgledanijem terminu, na eksplicitan način, kroz izbor snimljenog materijala, izbor sagovornika i izborom iz konteksta njihovih izjava, istoriju srpskog naroda prikazali kao ‘genocidan kulturni model’ koji se provodi posljednjih 150 godina, a RS kao ‘jedini uspio politički projekat’ takve srpske nacionalne politike“, rečeno je od stane UNRS u krivičnoj prijavi.

U navedenoj prijavi dalje stoji da su Babić, Tica, Pašukan i Kaletović u ‘Dnevniku’ FTV-a, u uređivanju  priloga o proslavi 20. godišnjice RS-a, “na eksplicitan način gledaocima sugerisali bitan zaključak kako je RS genocidna tvorevina”.

„Reporter Darjan Babić direktno javljanje iz Banje Luke započeo je rečenicom: “Dobro veče, Aida, iz Banje Luke, središnjeg mjesta proslave dvadesete obljetnice Republike Srpske, proslave genocida i agresije nad Bosnom i Hercegovinom”, naznačeno je u prijavi.

Od strane UNRS-a predloženo je da Okružno tužilaštvo Banja Luka bude protiv osumnjičenih i da zatim bude otvorena istraga u kojoj će biti saslušani na okolnosti pripremanja i emitovanja “inkriminisanih” priloga.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box