Portal 072info

Potvrđena optužnica u predmetu Sakib Mahmuljin

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 31. decembra 2015. godine optužnicu koja optuženog Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je u toku oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije RBiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.

Ratnog generala ARBiH Sakiba Mahmuljina uhapsili su pripadnici SIPA-e 12. decembra prošle godine, a dan kasnije Sud nije prihvatio zajtjev Tužiteljstva BiH da mu bude određen jednomjesečni pritvor. mahmuljin je pušten da se brani sa slobode, uz mjere zabrane.

bhrt.ba

Podijelite članak