sud
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 10, 2022 @ 21:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv osam pripadnika policijskih struktura RS koji su optuženi da su u septembru 1992. godine u mjestu Balatun kod Bijeljine učestvovali u ubistvima 22 Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca, potvrdio je postupajući tužilac Ivan Matešić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Za zločine počinjene na području Bijeljine, prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije RS (RS), te Ljubo Marković i Slavenko Kočević, pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), takozvane “Pahuljice”, kao i Zvonko Pržulj.

Tijela bačena u rijeku Drinu

Tužilaštvo BiH tereti optužene da su, u svojstvu rukovodećih radnika SJB-a Bijeljina i Sektora državne bezbjednosti, te u svojstvu pripadnika Interventnog voda SJB-a Bijeljina i Specijalne jedinice MUP-a RS-a, takozvane “Pahuljice” sa Sokoca, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema Tužilaštvu, oni su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, ukupno 22 osobe, među kojima su više od polovine bili žene, djeca i starije osobe.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Nakon zarobljavanja i odvođenja u mjesto Balatun, izvršena je egzekucija navedenih civila iz vatrenog oružja, čija su tijela bačena u rijeku Drinu, a nakon rata ekshumirana na više lokacija uz rijeku Savu na području Srbije i ukopana na području Sremske Mitrovice, dok se za tijelima četiri ubijene žrtve još uvijek traga – saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH će pozvati 111 svjedoka

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopanih pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 111 svjedoka – među kojima su i očevici otmice i ubistava, od kojih će njih osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite – kao i prilaganjem više stotina prikupljenih dokaznih materijala.

U narednom periodu Sud BiH će zakazati ročište za izjašnjenje o krivici, piše “BIRN“.

LIDER