Portal 072info

Potvrđena opužnica za ubistva 45 osoba na Sokocu, najmlađa žrtva imala samo 14 godina

222 15
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv devet osoba koje su optužene za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u septembru 1992. godine, kada je ubijeno 45 civila bošnjačke nacionalnosti, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Najmlađa žrtva ovog zločina, kako je ranije saopćilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, imala je samo 14 godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Za zločine u Novoseocima optuženi su Milan Tupajić, Dragomir Obradović zvani Dragan, Momčilo Pajić zvani Paja, Aleksa Gordić zvani Aco, Miladin Gašević zvani Ćirko, Momir Kezunović zvani Keza, Branislav Kezunović zvani Miki, Željko Gašević zvani Gašo i Jadranko Šuka.

Predali oružje

Njih devetorica, prema navodima optužnice, terete se da su za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane (TO), Vojske Republike Srpske (VRS) i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Sokoca i okolnih mjesta, u svojstvu dužnosnika civilnih vlasti, zapovjednika i pripadnika 2. romanijske motorizovane brigade VRS-a, sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu i napadu na selo Novoseoci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mještani su, kako je ranije Tužilaštvo BiH navelo, prije toga predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

– Napad na selo Novoseoci desio se 21. na 22. septembar 1992., kada je prilikom ulaska vojske u selo ubijena starica D.K., a nakon toga počinjeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu kako bi bili transportirani prema Sarajevu – navodi se u saopćenju Tužilaštva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tupajić i ostali terete se da su zajedno s drugim vojnicima, kako stoji u istom saopćenju, 44 zarobljena civila, muškarca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportirali do smetljišta na Ivan polju kod Sokoca, gdje su zarobljenike u dvije grupe doveli do ivice vrtače, te pucanjem iz automatskog oružja ubili ukupno 44 civila, a jedan od pripadnika VRS-a je vršio ubijanje preživjelih pojedinačnim hicima iz pištolja.

Ekshumacija žrtava

– Na tom mjestu ubijena su 44 civila, među kojima veći broj osoba starije životne dobi, najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 85 godina. Prilikom ekshumacije žrtava, 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka u tijelima ubijenih žrtava, što dokazuje surovost izvršenih ubojstava – navodi se iz Tužilaštva.

Nakon počinjenog zločina i ubistava, 30. septembra 1992. godine, srušena je mjesna džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tužilaštvo, kako je ranije rečeno, zbog zločina u Novoseocima vodi i istragu protiv osumnjičenog Radislava Krstića, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 35 godina zatvora u svojstvu nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa VRS-a zbog genocida počinjenog u julu 1995. u Srebrenici.

Pored toga, iz Tužilaštva najavljuju da su zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, poduzeli aktivnosti na lociranju jednog osumnjičenog koji se nalazi na području Kanade, te su ostvareni kontakti s kanadskim vlastima s ciljem njegovog izručenja pravosuđu BiH.

U narednom periodu pred Sudom BiH bi trebalo biti zakazano ročište o izjašnjenju o krivici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME