Portal 072info

POTVRĐENO: BiH obnavlja tužbu protiv Srbije za genocid!

Iz pouzdanih izvora “Slobodna Bosna” saznaje da će pravni tim BiH iskoristiti “vanredni pravni lijek” naznačen u Presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu od 26. februara 2007. godine, i u predviđenom roku zatražiti revizuju postupka protiv Srbije za zločin genocida počinjen u BiH.

Pravni tim BiH već je pripremio potrebnu dokumentaciju i do predviđenog roka koji istče 26. februara 2017. godine, zatražit će obnovu postupka. Za podnošenje žalbe nije potrebno nikakvo ponovno izjašnjavanje Predsjedništva BiH, i ne postoji ni teoretska a ni praktična mogućnost da srpski član Predsjeništva BiH, Mladen Ivanić, blokira obnovu postupka protiv Srbije.

Predsjedništvo BiH se o tome već davno izjasnilo kada je imanovalo agenta i dalo mu puna ovlaštenja da preduzima sve procesne radnje koje su potrebne, a jedna od tih radnji je i ulaganje zahtjeva za obnovu postupka.

Iz Srbije, očekivano, stižu burne reakcije na najavu obnavljanja tužbe za genocid. Ministar vanjskih poslova ove zemlje Ivica Dačić je izjavio da se ne može deklarativno zalagati za mir i stabilnost u regionu i onda pisati tužbe, da bi potez BiH bio “šamar”, te da u tom slučaju naša zemlja ne očekuje da joj Srbija okrene i drugi obraz, što je direktna najava pogoršanja odnosa između dvije zemlje.

Podijelite članak