Portal 072info

Potvrđeno: Dodik nije dobio vizu za SAD

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nije dobio vizu za ulazak u SAD pa je njegov put na inauguraciju novog predsjednika te zemlje Donalda Trumpa – odgođen.

Potvrđeno je to danas iz kabineta predsjednika ovog entiteta.

”Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je za poziv koji je primio da učestvuje u svečanosti povodom inauguracije novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trampa, te je organizatore svečanosti obavijestio da je, nažalost, morao da otkaže najavljeni dolazak jer svega nekolika dana pred put nije dobio vizu za ulazak u SAD. Sam put iziskuje više dana za pripremu, a nedobijanje vize je onemogućilo da se iste blagovremeno učine. Predsjednik Dodik je uz izraze zahvalnosti prenio i očekivanje da će se sa ljudima iz nove administracije predsjednika Trampa u najskorije vrijeme sresti i da odlaganje susreta iz navedenih razloga neće spriječiti izgradnju konstruktivnijih odnosa i boljeg razumijevanja”, saopćeno je.

Podsjećamo, Dodikova najava putovanja u SAD izazvala je brojne reakcije ovdašnje javnosti zbog nejasnoća oko prirode njegovog eventualnog putovanja. Nije, naime, bilo jasno da li će Dodik u SAD putovati kao predstavnik države BiH ili entiteta RS.

On prethodno nije dobio vizu za SAD na osnovu diplomatskog pasoša koji posjeduje, pa je došao u Sarajevu kako bi dobio vizu po redovnoj proceduri. Ni ona mu nije odobrena.

N1

Podijelite članak