Potvrđeno iz ministarstva: Fiskalne uređaje koji su funkciji, ne treba mijenjati

1445d114 3efd 4716 9366 958d1e50f930fiskalne kase
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Fiskalne uređaje koji su ispravni i uredno servisirani, odnosno koji su funkciji, ne treba mijenjati, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva finansija za Akta.ba.

Napominju da je ministarstvo stavilo izvan snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH te ne postoji obavezna zamjena fiskalnih uređaja u narednom periodu.

Podsjetimo, jučer smo objavili tekst u kojem smo prenijeli da se javlja sve više privrednika/obrtnika od kojih se prilikom redovnog godišnjeg servisa uređaja predlaže kupovina novih.

ČITAJ JOŠ:  Snježne oluje pogodile Njemačku i izazvale kolaps

Iz ministarstva kažu da su razlozi za zamjenu uređaja različiti zavisno od samih fiskalnih uređaja, npr. ukoliko su fiskalni uređaji dotrajali /istrošeni/ ili ukoliko ih je nemoguće popraviti.

“Naime, u upotrebi su još uvijek fiskalni uređaji koji su stari preko 10 godina, a koji su koncipirani na još starijoj tehnologiji (preko 12 godina) te njihov popravak zavisi od raspoloživih rezervnih dijelova kod samih dobavljača dijelova i komponenti za te fiskalne uređaje, odnosno ovlaštenih proizvođača/zastupnika, kao i uvjeta garancije. Drugi razlozi mogu biti da su postojeći fiskalni uređaji uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj”, pojašnjeno je iz federalnog ministarstva.

ČITAJ JOŠ:  Zamjena fiskalnih kasa za poslodavce u FBiH bit će odgođena

GODISNJICA
MARKETING