index
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 28, 2021 @ 10:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić iznio je zanimljiv prijedlog koji će realizirati općina na čim je on čelu.

Kako je na svom Facebook profilu napisao Ćosić, on ulazi u ozbiljne projekte izgradnje spomen-obilježja i institucija kulture sjećanja u Istočnom Sarajevu.

“To podrazumijeva memorijalni kompleks posvećen srpskim civilnim žrtvama Sarajeva u 20. vijeku, Kapiju grada koja će povezivati Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu, kao i veliku zastavu Republike Srpske na vrhu Trebevića, koja će biti vidljiva sa svih strana”, naveo je Ćosić.

Dodao je da će dovršiti i muzej na Palama, čija je izgradnja već počela, i spomenik žrtvama NATO bombardovanja 1995. godine, te spomen-kompleks na Golom Koranu na Palama.

“Svaki od ovih projekata zaslužuje posebnu pažnju i svakom ćemo se u narednom periodu posvetiti posebno i posebno prezentovati. Imamo ambiciozan plan da ovu priču zaokružimo 2024. godine i pozivamo sve da nam se pridruže u ovom velikom poslu – ne samo institucije i medije, nego i sve pojedince koji su spremni da daju podršku razvoju kulture sjećanja u našem narodu. Ovo je nešto što će ostati poslije nas, na čemu će nam zahvaliti buduće generacije jer će znati svoju istoriju i kolika je žrtva podnesena za njihovu slobodu i mir”, zaključio je Ćosić.

LIDER