Portal 072info

POTVRĐENO: SIPA- ušla u Bosnalijek, pretresa se kompletna dokumentacija

Istraga po nalogu Tužilaštva BiH oko kupovine dionica „Bosnalijeka“ od strane HADEN-a je u toku, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Ova vijest potvrđena nam je i iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

– Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u konkretnom predmetu postupa po naredbi Tužilaštva BiH koja se odnosi na prikupljanje određene dokumentacije od više pravnih osoba na području Sarajeva. Realizacija naredbe je u toku. Za sve druge informacije molimo da se obratite Tužilaštvu BiH koje je jedino ovlašteno za ustupanje istih – kaže Kristina Jozić, policijski službenik SIPA-e.

Podsjećamo, ranije smo objavili kako će na više od 20 lokacija biti izvršen pretres u vezi s ovim slučajem, a istražnim radnjama trebala bi se otkriti kriminalna mreža koja godinama po istom sistemu na berzi kupuje dionice preduzeća, ali vrlo sumnjivim novcem.

U kompletnu sumnjivu kupovinu dionica „Bosnalijeka“ od različitih fondova direktno je uključen Zijad Blekić, generalni vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” te visoki dužnosnici SDP-a i SDA Damir Hadžić i Asim Sarajlić, koji su sve vrijeme prodaje dionica „Bosnalijeka“ bili na direktnoj vezi, pa je poznato da se u tom periodu uvijek govorilo da dio SDP-a (Hadžić) i SDA (Sarajlić) debelo drže kontrolu nad berzom.

Inače, kako saznaje Patria u jednom sarajevskom restoranu prošle sedmice, što je indikativno, baš u vrijeme kada je SIPA izuzimala dokumentaciju u vezi sa „Bosnalijekom“ viđeni su zajedno visokopozicionirani kadrovi SDP-a i SDA Damir Hadžić, Asim Sarajlić, Safet Kešo, Nedim Uzunović, direktor „Bosnalijeka“ te državni tužilac Dubravko Čampara.

O čemu su govorili za sada je nepoznato, ali vjerovatno je da su sada u panici zbog istrage koju je Tužilaštvo BiH pokrenulo – kaže naš izvor dobro upućen u višegodišnje malverzacije i kriminal koji se vežu za ovu nekada najjaču farmaceutsku kompaniju u regionu. 

Sumnju na kompletnu prodaju dionica „Bosnalijeka“ stavlja i činjenica da se niko nije pitao zašto je mjesecima ista cijena dionica kojim se itekako trguje na Sarajevskoj berzi, piše Patria.

Nap.ba

Podijelite članak