Portal 072info

Potvrđena optužnica protiv dvije osobe iz obračuna vatrenim oružjem u Crkvicama

U kasnim popodnevnim satima 23. maja ove godine u zeničkom naselju Crkvice došlo je do obračuna vatrenim oružjem kada je jedna osoba teško povrijeđena.

Početkom ove sedmice podignute su dvije optužnice i to protiv osumnjičenih ADMIRA TOPČIĆ, 1996. godine u Zenici, i ISMAILA JUSIĆ, 1995. godine u Travniku.

Kako ističu u Kantonalnom tužilaštvu, ADMIR TOPČIĆ je 23. maja oko 19:45 sati u Zenici u ulici Crkvice broj 44., dok je sa svojim prijateljem Ć. K. prolazio pored pekare „Crkvice“, ispred iste zapazio Ć. K., F. A., H. H. i B. R., u namjeri da liši života B. R. sa kojim je njegov otac T. I. od ranije imao nesuglasica i razmirica, iz pištolja nepoznate marke kalibra 7,65 mm koji je imao kod sebe, iz neposredne udaljenosti ispalio četiri metka u pravcu glave od kojih je jedan ušao na usta B. R., kojom prilikom mu je nanio tjelesne povrede u vidu strijelne povrede usne šupljine, destrukcije donjeg dijela kosti gornje vilice u dijelu zubnih loža desno (od I-V zuba), strijelne povrede jezika i ždrijela desno i strijelne povrede lica, koje povrede u svom sveukupnom djelovanju na život i zdravlje oštećenog po kvalifikaciji predstavljaju osobito tešku tjelesnu povredu, nakon čega se udaljio sa lica mjesta u pravcu naselja Babina rijeka i dalje u bijeg u pravcu naselja Radakovo.

Optužnica je podignuta jer je suprotno odredbama iz člana 6a. Kategorija B Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona, Topčiž bez odobrenja nosio vatreno oružje, dijelove za vatreno oružje i municiju, iako je znao da je za nabavljanje tog oružja, dijelova za oružje i municiju potrebno odobrenje, i to jedan pištolj nepoznate marke kalibra 7,65 mm sa pištoljskom municijom, koji je kritične prilike i upotrijebio prilikom izvršenja krivičnog djela opisanog pod tačkom I – 1., te isti prilikom bjekstva izgubio, dakle, pokušao usmrtiti drugoga i bez odobrenja nosio vatreno oružje, dijelove za vatreno oružje i municiju, kada je za nabavljanje tog oružja, dijelova za oružje i municiju potrebno odobrenje,

ISMAIL JUSIĆ se tereti jer je pružio pomoć učinitelju krivičnog djela da isti ne bude otkriven, na način da nakon što je Topčić Admir počinio krivično djelo, a potom se dao u bijeg, zatekao ga ispred svog stana kako ga čeka u društvu njemu nepoznate ženske osobe, pa kada ih je pustio u stan Admir Topčić mu je rekao da je pucao u B. R. i da ga je pogodio u glavu i da ne zna da li je uopće živ, zamolio ga da mu ustupi stan na korištenje kako bi ostao nedostupan policijskim organima koji su već vršili potragu za njim, na što je Ismail pristao. Također dao mu je svoje odjevne predmete i to hlače, majicu drugih rukava i gornji dio trenerke kako bi presvukao svoju odjeću koju je nosio prilikom izvršenja krivičnog djela, te je istu spakovao u jednu pvc kesu i ostavio u njegovom stanu, iako je znao da na ovako opisani način doprinosi da Topčić Admir bude i dalje nedostopan organima krivičnog gonjenja i tako onemogućava njegov pronalazak, uslijed čije je pomoći on mogao i trajno ostati nedostupan za krivično gonjenje, pa na to pristao. Ismail se tereti da je pružio pomoć učinitelju krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna, ali ne i kazna dugotrajnog zatvora.

Zenit.ba

Podijelite članak