p 6
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u FBiH pozvao je Vladu Federacije na razgovor tokom kojeg bi se trebao dobiti konačan odgovor na pitanje hoće li u ovoj godini biti usklađivanja penzija s rastom troškova života.

Zakon decidan

Ako u narednih 15 dana sastanak ne bude organiziran, iz Saveza su najavili konferenciju za novinare na kojoj će istaći činjenicu da je podrška penzionerima samo prazna priča te će saopćiti naredne korake.

– Penzioneri su ih izabrali i ustoličili, oni su najvredniji birači. Trebaju voditi računa i o tome – kazao je za „Avaz“ predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

On podsjeća da su predstavnici penzionera i Vlade FBiH posljednji sastanak imali 26. marta. Tada je dat rok da se o njihovim zahtjevima razmisli i da se ponovo sastanu 25. maja. Nakon što je Vlada FBiH na taj rok zaboravila, Upravni odbor Saveza uputio je zahtjeve, uz upozorenje da penzioneri veoma teško žive.

Mehić podsjeća da u godini pandemije nije bilo rasta BDP-a, a to je jedan od parametara na osnovu kojih se vrši redovno godišnje usklađivanje penzija.

– Ispada da bi se penzije trebale smanjiti, a ne povećati. Međutim, zakon je decidan, penzije se ne mogu smanjiti, ali nas muči to što nema povećanja. Ne slažemo se s njima u vezi s drugim faktorom na osnovu kojeg se vrši usklađivanje, a koji se odnosi na rast troškova života. Statistički zavodi navode da su cijene u prosjeku niže, ali namirnice i lijekovi koje mi kupujemo su poskupjeli čak 20-25 posto – kaže Mehić.

Prema tom osnovu, kako kaže, traže da se usklađivanje izvrši barem za nekoliko procenata.

Troškovi života

– Zbog pandemije koronavirusa, povećanja nabavke lijekova, ali i rasta troškova života tražimo isplatu jednokratne pomoći, onako kako su to uradile susjedne zemlje. To „ne gasi požar“, ali neka barem simbolično pokažu empatiju prema ovim ljudima – ističe Mehić.

Mogućnost povećanja boda

Član Upravnog odbora Saveza Suljo Bekan jedan je od zagovornika protesta ako se Vlada FBiH definitivno ogluši na zahtjeve jedne od najugroženijih populacija.

– Nisu protesti rješenje, nemamo ni sredstava kako bismo ih organizirali, ali na taj korak ćemo biti prinuđeni ako ne dođe do usklađivanja penzija. To ćemo im otvoreno kazati. Ako nema zakonskog osnova za redovno ili vanredno usklađivanje, iako smo svjedoci stalnih poskupljenja, postoji mogućnost povećanja boda – ističe Bekan.

Podržavate li ultimatum za povećanje penzija i najavu protesta?

Suad Semić:

– Primam najniži iznos penzije u Federaciji i podržavam proteste ukoliko Vlada ne donese odluku o povećanju. Ratni sam invalid i smatram da povećanje od 5 ili 6 posto ne bi ništa značilo na ovaj iznos.

Hatidža Halfeti:

– Pandemija koronavirusa traje godinu i po i nama za to vrijeme nisu povećane penzije. Ukoliko će protesti uroditi plodom, podržavam ih. Nama, penzionerima, da daju povećanje od 50 posto, ne bi bilo mnogo.

Jasna Diklić:

– Krajnje vrijeme je da se ispravi nepravda koja se nanosi najbrojnijoj populaciji u BiH. Upravo ta populacija dala je veliki doprinos da ova zemlja bude bolja. Na taj način bi nam se odužili, barem u jednom segmentu.

Arif Bibović:

– Logično je da se ide s povećanjem penzija. Od gotovo 430.000 penzionera, njih 60 posto prima penziju u iznosu od 400 KM, a od toga se ne može živjeti. Povećanje manje od 10 posto ne bi ništa značilo.