Povećan broj krađa vozila u Federaciji

Screenshot 2 101
Podijelite vijest

Na meti dvojice razbojnika preksinoć u 23.35 sati u ulici Stojčevac, sarajevska općina Ilidža, našao se par A. K. i M. K., kojima su pljačkaši, prijeteći pištoljima, oteli Golf 5, mobitele, novac i lične dokumente. Razbojnici su ukradenim Golfom pobjegli i za njima se traga.
Osam pronađeno

Prijestonica BiH oduvijek je bila tzv. švedski sto za automafiju zbog blizine drugog entiteta, u koji su uglavnom bježali, ali statistike kažu da je, nakon brojnih policijskih akcija, drastično opao broj ukradenih vozila u odnosu na prethodne godine kada ih je bilo više stotina .

Prošle godine na području Kantona Sarajevo, vjerovatno i zbog pandemije, ukradena su 94 vozila, što je za 74 manje nego u 2019. godini.

Međutim, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, već u prva tri mjeseca ove godine u Kantonu Sarajevo automafija se aktivirala te je u ovom periodu ukradeno 28 vozila, što je za tri vozila više nego u istom periodu prošle godine.

Od 28 ukradenih vozila, osam ih je pronađeno i vraćeno vlasnicima.
Mala vrijednost

MUP KS pronašao je četiri vozila, pripadnici MUP-a RS jedno, drugi MUP-ovi dva, a jedno je pronašao vlasnik.

Portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić kaže da je povećanje broja krađa vozila u Sarajevu neznatno.

– Nije to još alarmantno. Uglavnom se radi o otuđenjima vozila male materijalne vrijednosti, što znači da je možda svih ovih 28 vozila u vrijednosti kao nekada jedno. Uglavnom su se krali Golfovi 2 i stari Passati. Rijetko da je ukradeno neko vozilo u vrijednosti od nekoliko hiljada maraka. Obično kriminalci ova vozila koriste ili za dijelove ili za izvršenje nekog krivičnog djela – kazao nam je Hadžiabdić.

Nije nepoznanica da razbojnici, prilikom pljački banaka, a u posljednje vrijeme i bankomata, koriste ukradena vozila koja poslije zapale ili ostave na nekom parkingu.

Hadžiabdić: Neznatno povećanje broja krađa

Povećan broj krađa i u Federaciji BiH

U informaciji Federalne uprave policije o stanju kriminaliteta, navedeno je da je za prva tri mjeseca ove godine došlo do povećanja broja ukradenih vozila. Evidentirano je 65 slučajeva krađe vozila, što je za tri više nego u istom periodu prošle godine. Za ova djela nadležnim tužilaštvima prijavljeno je 10 osoba, a tri su uhapšene. Naknadno je rasvijetljeno 10 krivičnih djela. Evidentno je povećanje ovih krivičnih djela u Kantonu Sarajevo i u Tuzlanskom kantonu piše Klix.ba


Podijelite vijest