Portal 072info

Povećan broj prelazaka preko granice BiH

Foto: Ilustracija

granicni-prijelaz-large

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je danas da je u 2013. godini registrovano 41.995.554 prelazaka lica preko granice BiH.

Prema toj statistici to je za 6,78 odsto više nego prethodne godine.

Dumančić je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da od ovog broja oko 40 odsto čine državljani BiH, a 60 odsto strani državljani, dok se 74,06 odsto prelazaka odnosi na granicu sa Hrvatskom.

On je naglasio da je evidentirano 2.479 pokušaja prelaska granice BiH lica za kojima su bile raspisane potjernice, dok za 2. 079 stranaca nije dozvoljen ulazak u BiH, jer nisu ispunjavali zakonske uslove.

“Značajno je da je do povećanje broja stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH evidentan za državljane Ukrajine i Albanije”, rekao je direktor Granične policije.

Dumančić je istakao da je u ilegalnom prelasku granice otkriveno 228 lica, od kojih 37 na graničnim prelazima, a izvan graničnog prelaza 191 lice.

Prema njegovim riječima, u ilegalnom prelasku najviše je otkriveno državljana BiH – 108, dok je najveći postotak otkrivenih lica bio na granici s Hrvatskom od 45,19 odsto.

Dumančić je napomenuo da je u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima o readmisiji lica prihvaćeno 80 stranih državljana.

“Nastavljen je trend rasta broja prihvaćenih lica s prostora Kosova i državljana Albanije ili 76,25 odsto od ukupnog broja prihvaćenih stranih državljana”, dodao je on.

Dumančić je naglasio da je u u 2013. godine otkriveno i dokumentovano 220 krivičnih djela, a u saradnji s MUP-om Slovenije sprovedena je akcija “Kašmir” usmjerena protiv krijumčarenja lica, kada je uhapšeno 17 lica.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini uspješno je sprovedena i međunarodna operativna akcija “Jug” u saradnji s MUP-om Hrvatske, usmjerena protiv organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila lica s područja Kosova i Turske. Tada je u BiH uhapšeno 14 lica.

“U akciji `Pauk` lišeno je slobode 25 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krijumčarenjem, među kojima i naša četiri policijska službenika iz Zvornika”, rekao je Dumančić.

Direktor Granične policije je istakao da su u prošloj godini pokazali odlučnost u borbi protiv korupcije i u vlastitim redovima, jer je privremeno suspendovano 14 policijskih službenika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela u vezi sa korupcijom.

Dumančić je naglasio da je u prošloj godini registrovano 2.167 prekršaja, što je manje za 14,21 odsto u odnosu na 2012. godinu. Od tog broja na graničnim prelazima je otkriveno oko 90 odsto.

On je istakao da se i dalje smanjuje broj izdatih viza na granici i u 2013. godini su izdate 93 vize, što je za 38 odsto manje u odnosu na 2012. godinu.

Dumančić je napomenuo da se i narednih godina može očekivati dalji razvoj Granične policije, budući da Graničnoj policiji trenutno nedostaje oko 300 radnika.

On je zaključio da je u 2013. godini Granična policija BiH uspješno realizovala zadatke i aktivnosti iz svoje nadležnosti koji se odnose na granične provjere, nadzor granice i bezbjednost aerodroma.

“S obzirom na sve ovo stanje bezbjednosti na granici BiH može se ocijeniti zadovoljavajućim”, zaključio je Dumančić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dumančić je istakao je da je srećan što protesti nisu zahvatili Graničnu policiju, a jedino je u Brčkom u dva navrata po dva časa zatvoren granični prelaz.

Srna

Podijelite članak