Povećan broj žrtava za 20 posto: Od početka pandemije više slučajeva nasilja u porodici

Povećan broj žrtava za 20 posto: Od početka pandemije više slučajeva nasilja u porodici

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Udružene žene” iz Banja Luke Nada Golubović rekla je da su od početka epidemije virusa korona do danas slučajevi porodičnog nasilja, u kojima su žrtve žene i djeca, povećani za 20 posto.

Golubovićeva je istakla da se u prvom mjesecu nasilje u porodici malo primjećivalo zbog toga što žene nisu znale kome treba da se obrate, a bile su zajedno sa nasilnicima unutar porodica.

Ona je napomenula da je do kraja novembra Sigurna kuća u Banjaluci imala 1.078 poziva na SOS telefon, dok je u kući bilo smješteno 40 osoba, od kojih su 24 žene i 16 djece.

– Imali smo 200 intervencija, a u dijelu BiH u kojem koordinišemo bilo je više od 74 slučajeva besplatne pravne pomoći – rekla je Golubovićeva novinarima.

Golubovićeva je istakla da je Fondacija pružala i materijalnu pomoć ženama žrtvama nasilja, te da su u tome imali podršku stranih donatora.

Ona je podsjetila da BiH ima Zakon o zaštiti žrtava nasilja u porodici, da su izmjene i dopune Zakona Republike Srpske na snagu stupile u maju, te da je nasilje u porodici definisano kao krivično djelo.

– Poručila bih svim ženama žrtvama nasilja u porodici da pomoć postoji. U čitavoj BiH mogu pozvati policiju na broj 122. Postoje i SOS telefoni – za Republiku Srpsku broj je 1264, a za Federaciju BiH 1265. I građanke Brčkog mogu da se jave na ove SOS linije – istakla je Golubovićeva.

Šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu u Vladi Brčko distrikta Nataša Stevanović napomenula je da su djeca najveće žrtve porodičnog nasilja, te da u nekim slučajevima budu oduzeti od roditelja i data na čuvanje nekoj od ustanova socijalne zaštite.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica