Povećan broj žrtava za 20 posto: Od početka pandemije više slučajeva nasilja u porodici

nasilje ilustracija2 696x464 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Udružene žene” iz Banja Luke Nada Golubović rekla je da su od početka epidemije virusa korona do danas slučajevi porodičnog nasilja, u kojima su žrtve žene i djeca, povećani za 20 posto.

Golubovićeva je istakla da se u prvom mjesecu nasilje u porodici malo primjećivalo zbog toga što žene nisu znale kome treba da se obrate, a bile su zajedno sa nasilnicima unutar porodica.

Ona je napomenula da je do kraja novembra Sigurna kuća u Banjaluci imala 1.078 poziva na SOS telefon, dok je u kući bilo smješteno 40 osoba, od kojih su 24 žene i 16 djece.

– Imali smo 200 intervencija, a u dijelu BiH u kojem koordinišemo bilo je više od 74 slučajeva besplatne pravne pomoći – rekla je Golubovićeva novinarima.

Golubovićeva je istakla da je Fondacija pružala i materijalnu pomoć ženama žrtvama nasilja, te da su u tome imali podršku stranih donatora.

Ona je podsjetila da BiH ima Zakon o zaštiti žrtava nasilja u porodici, da su izmjene i dopune Zakona Republike Srpske na snagu stupile u maju, te da je nasilje u porodici definisano kao krivično djelo.

– Poručila bih svim ženama žrtvama nasilja u porodici da pomoć postoji. U čitavoj BiH mogu pozvati policiju na broj 122. Postoje i SOS telefoni – za Republiku Srpsku broj je 1264, a za Federaciju BiH 1265. I građanke Brčkog mogu da se jave na ove SOS linije – istakla je Golubovićeva.

Šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu u Vladi Brčko distrikta Nataša Stevanović napomenula je da su djeca najveće žrtve porodičnog nasilja, te da u nekim slučajevima budu oduzeti od roditelja i data na čuvanje nekoj od ustanova socijalne zaštite.

GODISNJICA
MARKETING