Povećana potražnja za ogrjevom, cijena peleta skočila 260 KM!

pelet pixsell
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Dok Sarajevo prolazi kroz agoniju zbog nestašice plina, njegovi građani, barem oni koji imaju tu mogućnost, iz straha da s porodicama ne ostanu u hladnim domovima, počeli su razmišljati o alternativi. Tako su mnogi, bez obzira na ogromne minuse, obilazili mjesta gdje se prodaju drva, pelet…

– Potražnja je povećana i zbog same energetske krize koja je odavno prisutna, ali je jučer aktuelizirana i zbog nedostatka plina. Povećanjem potražnje očekujemo i rast cijene ogrjeva. U tom sektoru najtraženiji energenti su, tradicionalno, drveni pelet i iscijepana drva. Od to dvoje, pelet je zasigurno popularniji način zagrijavanja domova u posljednje vrijeme. Zato su potrebe za njim u posljednjih nekoliko godina itekako porasle – kaže Muhamed Helać iz preduzeća „Drvosječa“ za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za podmirenje potreba tržišta u Bosni i Hercegovini.

– Sve se to odrazilo na konačnu prodajnu cijenu, koja je od ponedjeljka opet porasla. Tako se tona peleta ljetos kretala u rasponu od 300 do 330 KM, a od ponedjeljka se mogla vidjeti i cijena od 560 KM po toni. Ostali ogrjev zasad ima stabilne cijene, bez naznaka da će se mijenjati, dok je pelet upravo onaj energent koji trpi najveće promjene u cijenama, s obzirom na to da se već odavno smatra kao berzanska roba pa mu cijenu diktiraju proizvođači od kojih mi distribuiramo pelet – ističe Helać.

Ova kompanija, kako kaže njen direktor, ima dovoljno zaliha ogrjeva da može zadovoljiti potrebe kupaca.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE