Povećati plate drvnom sektoru

Peti sastanak Odbora Grupacije šumarstva i drvne industrije P/GKFBiH održan je u prostorijama kompanije Lignum u Mostaru.

Finalizacija

Teme sastanka bile su rasterećenje privrede kroz poresku politiku, stimulacija izvoznika s obzirom na smanjenje izvoza i sve veće negativne izvozno-uvozne bilanse, razmatranje i usvajanje stepena finalizacije proizvoda i kriterija za raspodjelu sirovine prerađivačima drveta, te i informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vezana za Inicijativu o zabrani izvoza sirovine i uvođenja taksi na rezanu građu. Izlagači su bili predsjednik, potpredsjednik i sekretarica Grupacije Vildan Haić, Zdravko Vojvodić i Šemsa Alimanović.

Alimanovićeva je u izjavi za medije navela kako je danas najveći problem opterećenje privrede, čiji je strateški sektor upravo drvna industrija u našoj zemlji. Riječ je o grani privrede koja ima najveći izvoz i istovremeno ostvaruje najveći suficit.

– Šumarstvo je usko vezano za drvnu industriju, napomenula je, te podsjetila na najveće probleme sa kojima se susreću zaposleni u ovom sektoru.

– Generalno, to je raspodjela sirovina. Danas smo u Mostaru raspravljali o mnogim temama, a poseban akcenat bio je na tome. Usvojeni su i određeni kriteriji koji se odnose na našu bližu i dalju budućnost.

Prijedlozi

Oni će uskoro biti proslijeđeni Vladi FBiH kako bi se usvojili već do Nove godine, istakla je Alimanović.

Sastanak je, ističe, bio konstruktivan, iako je kasnije njezin kolega Zdravko Vojvodić naveo kako su izostale “spektakularne” odluke. Ipak, važno je prisustvo i odziv velikog broja privrednika, od kojih su brojni nudili konkretne prijedloge. Cilj i zajednička želja je unapređenje sektora i povećanje plata. Također, naznačeno je da bi bilo poželjno da se dohoci obračunavaju bruto, a ne neto, a da Vlada uzima u takvim uslovima određene procente.

OSLOBOĐENJE

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE