Portal 072info

POVODOM 20 GODINA SREBRENIČKOG GENOCIDA: Perfomans Srebreničkog inferna Omladinskog hora Zenica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U povodu obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici u proteklom ratu, Ambasada Kraljevine Norveške organizuje manifestaciju u spomen žrtvama jednog od najvećih genocida poslije Drugog svjetskog rata.

Tim povodom, čast da izvede orginalnu izvedbu Srebreničkog inferna, po tekstu Džemaludina Latića, pripala je Omladinskom horu iz Zenice, kao jedinom horu koji ima autorska prava da ovu izuzetno zahtjevnu i dosta emotivnu kompoziciju izvede na pozornicama širom svijeta, a ovog puta to će održati u prijestolnici Norveške, gradu Oslu u periodu od 1. do 10. juna 2015. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako ističe dirigent Omladinskog hora, profesor Milenko Karović za Portal 072info, za ovu veliku turneju hor se pripremao duže od šest mjeseci, te sada, nekoliko dana pred sam polazak, spreman je za izvedbu Srebreničkog inferna: „Hor se maksimalno trudio da uvježba ovu dosta tešku i zahtjevnu kompziciju za veliku turneju u Norveškoj. Radimo punom parom duže od šest mjeseci, te se nadamo da ćemo osvjetlati obraz pred Norvežanima, te predstaviti Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način. Srebrenica, Potočari i sam Srebrenički inferno za nas predstavlja nešto sasvim drugo od svega ostalog. To radimo s velikim srcem, s velikom emocijom i sa velikom suosjećanjem sa porodicama poginulih žrtava genocida. Mladi ljudi ovog hora svaki put odrade svoj posao maksimalno dobro, u što ne sumnjam i ovaj put. Velika zahvala ide Ambasadi Norveške koja je finansirala cjelokupni projekat, te koji će nas ugostiti najbolje što mogu u šta i ne sumnjamo“.

Put Norveške osiguralo je 55 članova Omladinskog hora, sa solistima Kanitom Alić i Idom Lukačević, kao i glumicom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Selmom Ćosić koja će biti dio velikog performansa i dio velike i emotivne priče o Srebrenici. Zasigurno će i ovaj put Omladinski hor pokazati svoj kvalitet, požtvovanost i suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici, te svijetu dokazati da se Srebrenica i Potočari nikada ne zaborave i nikome ne ponove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Omladinski hor je Srebrenički inferno izveo i u januaru 2013. godine u Ankari u Turskoj, a svake godine na svoj način odaje počast žrtvama genocida 11. jula u Potočarima.

[Galleries 564 not found]

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME