POVODOM 580. ROĐENDANA: Zenička tura

Zenica se, kao toponim, prvi put pominje u aktu Dubrovačke republike, datiranog na 20. mart 1436. godine. Od tog trenutka, do danas, do 2016. godine, proteklo je tačno 580 godina.
U svojoj historiji, Zenica je zadržala svoj karakterističan položaj u zeničkoj kotlini, smještena između uzvišenja ne viših od 1300 mnv, zakoračila na obje strane rijeke Bosne, sa njenim prelijepim meandrima.

Prve asocijacije na Zenicu su „grad čelika“, „grad zatvora“, „sivi grad“, „grad dimnjaka“ i slično, no Zenica ima itekako šta da ponudi.

Projekat certificiranog turističkog vodiča Afana Abazovića, “Zenička tura” izvest će se u subotu, 19. marta 2016. godine.

Bit će otvorena za sve zainteresovane građane, bez ograničenja. Ruta ture je duga 5 km, po asfaltnoj podlozi, a spajala bi sve prepoznatljive i manje prepoznatljive turističke atrakcije grada, ulicama i pješačkim zonama.

Ruta će ići sljedećim smjerom:
polazak u 13:00 sa turbeta na Musali – Drvena ćuprija – Sejmenska džamija – trg Alije Izetbegovića – Kameni spavač – Austrijska česma – Čaršijska džamija – medresa Fevzija – Hadži-Mazića kuća – Muzej grada Zenice – Sinagoga – Kameni most – Titova ulica – Trg Bosne i Hercegovine – Bosansko narodno pozorište – Pravoslavna Crkva Rođenja Presvete Bogorodice – Rudnik mrkog uglja – Gradski park – katolička Crkva sv. Ilije Proroka – stadion Bilino polje – spomenik Bilinopoljskoj izjavi – Papirna – Stanični trg – Kamberovića polje – Turska česma.

Značaj ture je izuzetan, jer će po prvi put, Zeničanke i Zeničani, ali i mogući gosti iz drugih gradova, moći upoznati sve iole značajnije tačke u gradu na interaktivan i blizak način, informisati se o njima, ali i prošetati gradom, zajedno sa porodicom i prijateljima, istovremeno se družiti.

Potencijalnim učesnicima se savjetuje nošenje udobne obuće, slojevite odjeće i zaštita od kiše.

Cjelokupna tura će trajati oko dva sata.

Učesnici će dobiti besplatnu brošuru sa kartom i osnovnim informacijama o turi, uz poseban odjeljak sa sponzorima ove ture.

Zenico, sretan ti 580. rođendan!