Portal 072info

POVODOM 64. ROĐENDANA BNP-a: Koncert Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor

RadeSerbedzija

Bosansko narodno pozorište Zenica osnovano je poČetkom 1950. godine. Repertoar Pozorišta brižljivo je sastavljan s ciljem da bude savremen i angažiran. Postavljana su djela najznaČajnijih svjetskih dramatiČara te brojnih bosanskohercegovackih i južnoslovenskih autora. Tokom svoje historije BNP Zenica je izgradilo prepoznatljiv stil i zauzelo znaČajno mjesto u porodici bosanskohercegovaČkih teatara. PrezentirajuĆi vrhunska teatarska ostvarenja BNP Zenica je uČestvovalo i bilo laureat na brojnim teatarskim festivalima, smotrama i susretima na prostorima ex-Jugoslavije – Pozorište je gostovalo u Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Kazahstanu, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji i Vojvodini. Za plodan rad i umjetnička dostignuca Pozorište je dobilo brojne nagrade i društvena priznanja.

Osim teatarskih, BNP Zenica organizator je i domaĆin razliČitih kulturnih i zabavnih programa i manifestacija, značajnih za cjelokupan kulturni život u gradu Zenici, u Zeničko-dobojskom kantonu i šire.

Bosansko naodno pozorište Zenica u okviru svojih produkcijskih mogućnosti tokom jedne pozorišne sezone premijerno izvodi 9-11 predstava namijenjenih publici različitih uzrasta. Dvije do tri predstave namijenjene su djeci i omladini, ostatak «odrasloj» publici. Vođeno ambicijom da ide u korak s vremenom, da doprinosi rješavanju dilema savremenog čovjeka, BNP Zenica se u svom kreativnom postupku jasno opredjeljuje za njegovanje i afirmisanje bosanskohercegovačkog književnog i dramskog naslijeđa. Također, posebna pažnja u repertoarskoj politici poklanja se dramatizacijama značajnih domaćih i stranih proznih djela, te stimulisanju i afirmisanju mladih dramatičara.

Tokom svih ovih godina postojanja BNP Zenica je izraslo u najznačajniju umjetničku instituciju u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Kroz svoje umjetničko djelovanje BNP Zenica postalo je središte i stjecište ne samo teatarskog, nego svekolikog umjetničkog i kulturnog života. Ove godine BNP Zenica obilježava 64. rođendan a što su odlučili obilježiti nesvakidašnjim koncertom na kojem će nastupiti Rade Šerbedžija i grupa Zapadni kolodvor.

Spektakularni koncert upriličit će se 22. februara sa početkom u 20.00 sati, a rezervacije ulaznica po cijeni od 20,00 KM moguće je izvršiti putem brojeva telefona 032 242 604, 062 859 555 i 063 797 555 kao i putem e-maila: rezervacije@bnp.ba.

Podijelite članak