POVODOM DANA DŽAMIJA: U Zenici postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije (FOTO)

Povodom 7. maja – Dana džamija danas je u zeničkom naselju Brist, zahvaljući donaciji porodice Džananović, postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije.
“Mještani, porodica Džananović, muftiluk zenički ali Islamska zajednica su presretni budući da postaju bogatiji za još jednu džamiju, a koja će koristiti generacijama i generacijama. Podsjetimo, ukupno je u BiH oštećeno i srušeno 1113 džamija, od čega je obnovljeno 695, 542 iznova napravljeno. U Zenici su obnovljene 74, a novoizgrađeno ih je 35.” – kazao je Muhamed Begagić predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Zenica. 
Današnjoj svečanosti prosustvovao je veliki broj zvanica, imama, kao i muftija zenički, a prigodnim govorom obratio se i efendija Salkica, glavni imam zenički. 
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

“Ova je jedna u nizu džamija našeg medžlisa, koja će kao i sve druge džamije izgrađivati čvjeka kako duhovno tako i odgojno. O izgradnji džamije na Bristu sanjali su mnogi, a uz pomoć privatnika Džananovića ovaj veliki san danas je ispunjen” – kazao je efendija Jakub Salkica.

Prisutnima se obratio i finansijer izgradnje džamije, vakif Salko Džananović kazavši:
“To nije ideja, to je moja i želja moje porodice koja datira već 15 godina, budući da smo rođeni na Bristu gdje nikada nije postojala džamija. Zbog velike potrebe za ovakvim objektom, porodica Džananović odlučila se na ovaj čin, tako će ako sve bude prema planu džamija dimenzija 12x17m biti uskoro izgrađena”
Oduševljenje polaganjem kamena temeljca koji simbolizira početak izgradnje dugo iščekivane džamije nisu krili ni sami mještani, a koji su godinama imali problem gdje obaviti namaz?!
[flagallery gid=552]
072INFO TV