Portal 072info

POVODOM DANA EVROPE i 39. GODIŠNJICE MAŠINSKOG FAKULTETA: Otvorena dva nova centra (FOTO)

U amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici danas je održana prigodna svečanost povodom Dana Evrope i 39. godišnjice Mašinskog fakulteta, a u okviru ove svečanosti upriličeno je i otvaranja dva nova centra koja su nastala u sklopu evropskih projekata “iDEAlab” i “RESI” unutar programa TEMPUS.

Na pomenutoj manifestaciji prisutnim bivšim i sadašnjim profesorima, prijateljima fakulteta i studentima obratio se dekan Mašinskog fakulteta doc. dr. Fuad Hadžikadunić koji je istakao veliki značaj obilježavanja današnjeg dana: “Postojanje Mašinskog fakulteta bez saradnje sa privredom ne bi bio moguć. Danas obilježavamo četiri stvari i to: Dan fakulteta, koji je 31. marta obilježio 39 godina rada i postojanja. Druga bitna stvar današnjeg dana jeste Uticaj međunarodne saradnje za MF i UNZE, Dan Evrope kao i najvažniji događaj za ovaj fakultet, a to je otvaranje dvije nove labarotrije”, dodao je dekan Hadžikadunić.

Na prigodnoj svečanosti dodijeljene su i zahvalnice sadašnjim profesorima Mašinskog fakulteta i to prof. dr. Elmi Ekinović, prof. dr. Nedimu Hodžiću i prof. dr. Denisu Spahiću, jednom od mlađih profesora ovog fakulteta.

Prof. dr. Darko Petković istakao je da je ovo veliki značaj za sam fakultet, te se nada da će studenti uz ova dva centra uspjeti na što bolji i kvalitetniji način usvajati nova znanja: “Ova dva centra tj. labaratorije su dva projekta jedne institucije u BiH. Projekt ideja LAB centra je iz Novog Sada, a partneri su Zenica i Banja Luka. Željeli smo da naši studenti koriste savremenu opremu za školovanje i samo studiranje. Drugi projekt je projekt obnovljivih izvora i u tom projektu je nastao drugi labaratorij, a veliki je značaj same saradnje. Nadam se da će i drugi fakulteti spoznati sve benefikte za saradnjom i to ne samo opremanjem labartorija već općenito”, dodao je Petković.

Između ostalih, prisutnima se obratio i doc. dr. sc. Šefket Goletić, kao i rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić koji je na kraju i svečano otvorio ovaj veliki dan za Mašinski fakultet u Zenici: “Na današnji dan u svim centrima se obilježava Dan Evrope. Mi smo svi potekli odavdje i na isti način sam i ja emotivno vezan za ovaj fakultet. Čestitke upućujem svima koji su omogućili i doprinijeli u mnogobrojnim međunarodnim projektima kako Univerzitetu Zenici, tako i samostalno Mašinskom fakultetu”, na kraju je zaključio Zečić.

[Galleries 778 not found]

Podijelite članak