Povodom rođendana grada: Besplatna turistička tura “Socijalistička arhitektura Zenice”

U povodu 584. rođendana grada Zenice, realizuje se besplatna turistička tura “Socijalistička arhitektura Zenice”. Poklon je to gradu, sugrađanima, ali i gostima, četvrti put zaredom, od turističkog i planinarskog vodiča Afana Abazovića

Dvije dosadašnje ture su imale opći karakter, a jedna je bila tematska, nazvana “Zaboravljeni Jeruzalem”. U njoj su turisti imali priliku upoznati bogatstvo multikulturalnosti grada kroz četiri bogomolje najveće svjetske religije.

Ovaj put, tema ture je socijalistička arhitektura Zenice, grada koji je svoj današnji oblik dobio u periodu između kraja Drugog svjetskog rata (1945.) i početka agresije i Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992.), a ponajviše radi Generalnog urbanističkog plana iz 1955. godine, autora velikog prof. dr Juraja Neidharta.

Tura će se izvesti na Dan grada Zenice, 20. marta 2020. godine sa početkom u 18:30 na dobro prepoznatljivoj lokaciji svim stanovnicima Zenice, “kod Sata”, odnosno kod robne kuće “Bosna”. Odatle će se kolona, sa usputnim zaustavljanjima kraj bitnih objekata, kretati sljedećim ulicama: Trg Alije Izetbegovića – Titova ulica – Islambegovića put – Trg Bosne i Hercegovine – Branilaca Bosne – Školska – Park Kulina bana – sjeverna strana Stadiona – Dr Abdulaziza-Aska Borića – Stanični trg, nakon čega će se turisti razići po svojim pravcima.

Učešće je u potpunosti besplatno. Prijave nisu potrebne. Poželjno je prisustvo djece sa roditeljima i omladine samostalno ili u organizovanim grupama, uz poštovanje osnovnih pravila ponašanja da ne prave buku i ne prekidaju izlaganje na turističkim tačkama. Mogućnost za postavljanje pitanja bit će data nakon kraja prezentacije na svakoj tački.

Organizovane grupe, poput škola ili fakulteta, trebale bi svoje učešće najaviti, sa okvirnim brojem učesnika.

Preporučuje se obuvanje udobne i razgažene obuće, te adekvatno oblačenje za martovsku noć.

Dužina hoda je oko 4 km, a tura bi trebala trajati oko 2 sata. U toku cijele turem vodič će biti ozvučen. Starijim osobama preporučuje se da ponesu sklopive stolice.

Mole se turisti da osobama sa posebnim potrebama pruže pomoć pri hodu, te time pokažu ljudsku solidarnost.

Zainteresovani mediji će imati mogućnost za dobijanje izjave 10 minuta prije početka ture na početnoj tački. U toku ture, iz objektivnih razloga, vodič neće biti u mogućnosti davati izjave.

Privredni subjekti, naročito oni iz Zenice, koji žele sponzorisati ovu turu, mogu to učiniti u kontaktu sa vodičem. Prilika je, za to, izvanredna.

Sve informacije se mogu dobiti na GSM/Viber/WhatsApp +38762107719 (Afan Abazović)