Povoljno kreditno zaduženje Kantonalne Bolnice

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zahvaljujući dugoročnom kreditnom zaduženju koje smo realizovali kod konzorcija četiri banke, u iznosu od 16 miliona maraka, Kantonalna bolnica Zenica uspjela je vratiti sav dug dobavljačima i sada može garantovati kontinuitet operativnih programa, snabdijevanja lijekovima i funkcionisanja ustanove, izjavio je danas dr Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice.

Radi se o povoljnom komercijalnom kreditu na šest godina, sa kamatnom stopom od pet posto i grejs periodom od godinu dana. Za to vrijeme, uprava Kantonalne bolnice nada se smanjenju negativnog finansijskog bilansa, kroz unapređenje funkcije komercijalnih usluga i povećanja naplate doprinosa u Fond zdravstvenog osiguranja, kako bi osigurala blagovremenno izmirenje kreditnih rata, koje će se isplaćivati kvartalno, u iznosu od 750 hiljada maraka. Novac će biti osiguravan iz poslovanja Bolnice i iz planiranih tranši Zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Naći ćemo načina da vraćamo rate kredita, a da time ne ugrozimo uslugu niti pacijente, kao ni plate uposlenicima Kantonalne bolnice, istakao je dr Skomorac, dodajući da su tokom procedure javnog poziva bankama, obavljeni plodni razgovori sa dobavljačima opreme i lijekova, kojima se dugovalo oko 16 miliona maraka.

Većina firmi-dobavljača pristali su na otpis zateznih kamata i rabat na ukupni dug, čime su obaveze Bolnice prema njima smanjene za više od tri miliona maraka. Na današnjoj press konferenciji, na kojoj se govorilo o aktuelnoj situaciji u Kantonalnoj bolnici i novom kreditnom zaduženju, istaknuto je i da je još početkom godine, zenička bolnica potpuno sanirala i dug prema nabavljaču opreme za magnetnu rezonancu i ct dijagnostiku, te da su ovi uređaji u punoj funkciji, kao i većina ostalih dijagnostičkih aparata, koji su bili u zastoju. – Sada će im biti osiguran ful servis, odnosno sanacija u najkraćem roku, dodao je Skomorac.

rtvze

GODISNJICA
MARKETING