Portal 072info

Povratak gramofonskih ploča: Rekordna prodaja vinila u posljednjih 18 godina

Više od milion gramofonskih ploča je do sada prodato ove godine u Velikoj Britaniji, prvi put nakon 1986. godine, piše BBC. Ova cifra obilježava svojevrsnu neočekivanu pobunu u industriji kojom danas uveliko dominira digitalno.

Početkom mjeseca, album Pink Floyda “The Endless River” je postao najprodavanija ploča od 1997. U Official Charts Company su za BBC rekli da će uskoro pokrenuti sedmičnu top-ljestvicu najprodavanijih ploča.

“U doba kada svi govorimo o digitalnoj muzici, činjenica da su ovi predivni fizički artefakti još uvijek popularni je fantastična,” rekao je Martin Talbot, izvršni direktor Official Charts Company.

Vinil vs. digitalno

Ipak, zvaničnici iz muzičke industrije smatraju da će ovo ipak da ostane interes uskog kruga ljudi. Recimo, to što je album Pink Floyda najprodavanija ploča u ovom stoljeću može da se zahvali činjenici od prodanih samo 6.000 ploča, što je vrlo malo u odnosu na ogroman broj prodanih digitalnih formata.

Prošle sedmice je grupa One Direction, recimo, ostvarila milion streamova na muzičkom servisu Spotify. Najprodavaniji album prošle sedmice je bio album prikladnog naziva “Ništa se nije promijenilo” Davida Bowieja.

Iako je većina nas otpisala vinil, kažu iz britanske muzičke industrije, očekuje se dodatni porast prodaje tokom Božića.

Tokom 2000. godine se pojavilo nekoliko novih grupa kao što su The Killers i Arctic Monkeys koji su vratili popularnost pločama.

Album (What’s the Story) Morning Glory? grupe Oasis je 1996, osigurao dobru prodaju vinil ploča i zahvaljujući reizdanju bio je najprodavaniji album godine.

Hipsterska stvar

Tržište vinila je, čini se, podijeljeno na dvije različite grupe. Jedna je generacija koja je odrasla sa vinilom i koja skuplja ploče tako što nastavlja da sluša muziku u ovom formatu.

Druga je mlađa generacija koja je usvojila vinil kao protulijek za trend neposjedovanja usluga koje su proistekle iz servisa kao što su iTunes i Spotify.

“Mislim da je to neka vrsta hipsterske stvari”, primijetio je jedan kupac na Rough Trade Eastu, popularnoj trgovinu poločama u istočnom Londonu.

“Stvari koje su bile cool prije nekoliko desetljeća, a koje su izašle iz mode, ponovo se vraćaju.”

Jedna anketa koja naizgled podupire ovaj trend objavljena je aprilu ove godine od strane ICM grupe. Prema njoj, 15% muzike u fizičkom obliku – vinil, CD ili, manje vjerovatno, kaseta – kupljeno je bez namjere da ikad bude poslušana.

“Toplina”

Nigel House, suosnivač Rough Trade trgovačkog lanca, izjavio je za BBC kako misli da velike izdavačke kuće streme ka vinilu jer je to postalo moderno.

“Velike izdavačke kuće, njihovi albumi su skupi – 25 funti! Dođe vam neko ko bi mogao da kupi 10 CD-ova za 100 funti, ili četiri vinila. Da, po meni su skupi i ne mislim da je to dobro.”

No, on je pozdravio ovaj preporod, čak i ako je, kako je rekao, to samo kap u moru ukupne prodaje.

“Određeni stilovi muzike trebaju tu toplinu. Treba im ta duša. Soul, regge, hip-hop, čak i punk… Zvuče toliko bolje na vinilu. Sviđa mi se kako se neke ploče razgrađuju. Poput fotografije koja blijedi, to je sve dio ljepote vinila.”

G. Castaldo iz BPI se slaže.

“Razlika između vinila i ostalih formata je da se na njega gleda kao na oblik umjetnosti – audio kvalitet, futrole, omot. Dok drugi formati budu potisnuti svaki put kada tehnologija napreduje, vinil ne spada u tu kategoriju jer je mnogo više od toga.”

Podijelite članak