Portal 072info

Povučene kaše od četiri vrste žitarica

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Nakon pronalaska tragova štetnog tropanskog alkaloida, “DM” marketi su iz prodaje povukli cijelu seriju proizvoda “Alnatura” kaša od četiri vrste žitarica u pakovanju od 250 grama i rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine, kako bi se isključili mogući zdravstveni rizici za dojenčad i bebe.

Kupci se upozoravaju da, ukoliko posjeduju ovaj proizvod, prestanu sa njegovom upotrebom, te mole da ga vrate u bilo koju “DM” prodavnicu za što će dobiti povrat novca u punom iznosu, saopšteno je iz “DM” marketa.

Tropanski alkaloid je prirodan sastojak koji se nalazi u pojedinim biljkama i služi za odbranu od štetočina. Biljke sa tropanskim alkaloidom mogu se pronaći na poljoprivrednim površinama na kojima se uzgajaju žitarice.

Prilikom žetve njihove sjemenke mogu biti pokupljene zajedno sa žitaricama i dospjeti u namirnice. Ove sjemenke se nakon žetve sortiraju i uklanjaju, ali zahvaljujući modernim laboratorijskim analizama u namirnicama mogu biti pronađeni i njihovi najmanji tragovi.

Negativni učinci atropina ogledaju se u poremećaju nervnog sistema, kao što su ubrzan rad srca, suvoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne kesice.
Može doći i do proširenja i paralize zjenica, poteškoća govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suve i tople kože, a kod djece dolazi i do povišene temperature.

Sutra.ba

Podijelite članak