Portal 072info

Poza za opuštanje – pobijedite napetost u vratu i glavobolju

14.12.2015., Zagreb - Joga za mamurluk. Pozicija br. 8. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Polusvijeća ili Viparita karani nije posebno zahtjevna asana. Jednostavniji oblik stoja na ramenima djeluje blagotvorno na tjeskobu, probavne tegobe, glavobolju, nesanicu i migrenu te blagu depresiju. Olakšava tegobe predmenstrualnog sindroma i menopauze te ublažava menstrualne grčeve.

– Ova ugodna pozicija pruža osjećaj lakoće u nogama, posebice ljudima koji na poslu ili puno sjede ili puno stoje, ublažava grčeve u nogama te nježno isteže mišiće nogu, a mnogi vjeruju kako pozicija podizanja nogu uza zid ima i pomlađujuće djelovanje te tijelu vraća vitalnost. Poza djeluje opuštajuće jer pomaže umiriti um – objašnjava instruktorica joge Diana Martinaj iz zagrebačkog joga studija Shanti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sjednite što bliže zidu. Podignite noge, razmaknite stopala i opustite mišiće. Ruke odmaknite od bokova, dlanove okrenite prema gore i opustite se. Možete i zažmiriti i “osluškivati” ritam disanja tako da jedan dlan oslonite na trbuh. Usmjeravanjem daha i fokusiranjem na abdominalno područje ublažuju se grčevi u trbuhu, ali i konstipacija.

Dreamstime

Pokušajte maksimalno opustiti cijelo tijelo, noge, leđa, trbuh, ruke, ramena, vrat i lice. Oči držite zatvorenima, a ako vam odgovara, dodatno ih prekrijte malim ručnikom. Osjećate li nelagodu u donjem dijelu leđa, dajte im potporu: preklopite dekicu ili dvije te ih stavite ispod donjeg dijela leđa i stražnjice. Ako osjećate napetost u vratu, ispod stavite zarolani mali ručnik. Položaj ne prakticirajte ako imate diskus herniju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vodite računa da vam donji dio leđa nije zaobljen, nego da dodiruje pod, kao i da vam se trtica ne odvaja od poda. Ako je to slučaj, odmaknite stražnjicu od zida. Osjetite li bol u donjem dijelu leđa, odmaknite se od zida i oslonite punim stopalom. Varijacija vježbe je i polaganje nogu na stolac. Koljena neka budu savijena, a kralježnica ravna.

 

– Ispod donjeg dijela leđa ili glave možete staviti mali jastuk. Nakon 20 minuta, kad ste gotovi, polako savijte koljena, zakrenite se i spustite ih na desnu stranu, pa ostanite kratko u tom položaju – zaključuje Martinaj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME