Portal 072info

Poza za opuštanje – pobijedite napetost u vratu i glavobolju

14.12.2015., Zagreb - Joga za mamurluk. Pozicija br. 8. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Polusvijeća ili Viparita karani nije posebno zahtjevna asana. Jednostavniji oblik stoja na ramenima djeluje blagotvorno na tjeskobu, probavne tegobe, glavobolju, nesanicu i migrenu te blagu depresiju. Olakšava tegobe predmenstrualnog sindroma i menopauze te ublažava menstrualne grčeve.

– Ova ugodna pozicija pruža osjećaj lakoće u nogama, posebice ljudima koji na poslu ili puno sjede ili puno stoje, ublažava grčeve u nogama te nježno isteže mišiće nogu, a mnogi vjeruju kako pozicija podizanja nogu uza zid ima i pomlađujuće djelovanje te tijelu vraća vitalnost. Poza djeluje opuštajuće jer pomaže umiriti um – objašnjava instruktorica joge Diana Martinaj iz zagrebačkog joga studija Shanti.

Sjednite što bliže zidu. Podignite noge, razmaknite stopala i opustite mišiće. Ruke odmaknite od bokova, dlanove okrenite prema gore i opustite se. Možete i zažmiriti i “osluškivati” ritam disanja tako da jedan dlan oslonite na trbuh. Usmjeravanjem daha i fokusiranjem na abdominalno područje ublažuju se grčevi u trbuhu, ali i konstipacija.

Dreamstime

Pokušajte maksimalno opustiti cijelo tijelo, noge, leđa, trbuh, ruke, ramena, vrat i lice. Oči držite zatvorenima, a ako vam odgovara, dodatno ih prekrijte malim ručnikom. Osjećate li nelagodu u donjem dijelu leđa, dajte im potporu: preklopite dekicu ili dvije te ih stavite ispod donjeg dijela leđa i stražnjice. Ako osjećate napetost u vratu, ispod stavite zarolani mali ručnik. Položaj ne prakticirajte ako imate diskus herniju.

Vodite računa da vam donji dio leđa nije zaobljen, nego da dodiruje pod, kao i da vam se trtica ne odvaja od poda. Ako je to slučaj, odmaknite stražnjicu od zida. Osjetite li bol u donjem dijelu leđa, odmaknite se od zida i oslonite punim stopalom. Varijacija vježbe je i polaganje nogu na stolac. Koljena neka budu savijena, a kralježnica ravna.

 

– Ispod donjeg dijela leđa ili glave možete staviti mali jastuk. Nakon 20 minuta, kad ste gotovi, polako savijte koljena, zakrenite se i spustite ih na desnu stranu, pa ostanite kratko u tom položaju – zaključuje Martinaj.

Podijelite članak