Požar na džamiji u Gradačcu podmetnut: Uhapšena jedna osoba

Ekipa “Dnevnog avaza” i dalje je u Gradačcu povodom jučerašnjeg požara na džamiji Husejniji, koji je na tek završenoj unutrašnjoj obnovi napravio veliku štetu. 

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić kazao je za portal “Avaza” da je požar podmetnut.

– Jučer nakon što je pozar na našoj ljepotici, džamiji Husejniji ugašen, održao sam sastanak s predstavnicima MIZ-a i sa nekoliko privrednika koji su učestvovali u obnovi Husejnije. Ovaj slučaj sve nas je šokirao, jer smo džamiju koju je gradio naš Husein-kapetan počeli obnavljati još od 2011.,  a 2019. je obnovljena unutrašnjost u izvornom obliku jedinstvenom u BiH. Sada su krenuli vanjski radovi na ovom kulturno-historijskom i vjerskom objektu. Imam informacije da je požar podmetnut i da je jedna osoba uhapšena. Nas u Gradačcu ovaj nemili slučaj neće omesti da mi našu Husejniju ponovo obnovimo i da će ona zasijati punim sjajem, a vandala će stići zaslužena kazna – izjavio je za “Dnevni avaz” Edis Dervisagic, gradonačelnik Gradačca.

Edis Dervišagić - Avaz

Edis Dervišagić. gradacac.ba

U 11:25 na požarište je na lice mjesta stigao kantonalni tužilac koji rukovodi uviđajem i koji je potvrdio našem dopisniku da je jučer uhapšena osoba inicijala S. A., za koju se osnovano sumnja da je podmetnula požar i večeras će biti predata Tužilaštvu TK.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE