POŽAREVAC 2013: Majka ostavila bebu i pobjegla iz porodilišta

POŽAREVAC 2013: Majka ostavila bebu i pobjegla iz porodilišta

slika (3)

– Dok su babice u večernjim satima bile zauzete u porođajnoj sali, majka, rumunska državljanka F. E. (33), neopaženo je izašla s odjeljenja, prošla pored bolničkog obezbjeđenja i otišla u nepoznatom pravcu!

U porodilištu opšte bolnice “Dr Vojislav Dulić” u Požarevcu, rumunska državljanka F. E. (33) u ponedjeljak je ostavila svoju tek rođenu djevojčicu i pobjegla u nepoznatom pravcu.

Djevojčica je rođena 4. novembra ujutru, kao zdrava beba, teška 3.4 kilograma i dugačka 54 centimetara. Pošto o njoj nema ko da brine, jer je se majka ovim bjekstvom odrekla, ona će do daljneg ostati na odjeljenju neonatologije i o njoj će brinuti bolničko osoblje.

– Majka djevojčice je rumunska državljanka. Kod nas je došla u ponedjeljak ujutru i ubrzo se porodila. Ona je tog dana obavila razgovar s našim socijalnim radnikom, kako bi joj se pribavila dokumenta neophodna za regulisanje bolničkih troškova. Kasnije se ispostavila da je dala lažne podatke i o svom prebivalištu i o bračnom statusu – kaže direktor Opšte bolnice Srećko Bosić.

Iako u razgovoru sa socijalnim radnikom majka nije izjavila da ne može da se stara o djetetu i da želi da ga ostavi, ona je već uveče pobjegla iz porodilišta.

– Dok su babice u večernjim satima bile zauzete u porođajnoj sali, majka je neopaženo izašla s odjeljenja, prošla pored bolničkog obezbjeđenja i otišla u nepoznatom pravcu – kaže Bosić.

On dodaje da je o ovom slučaju odmah obaviješten Centar za socijalni rad, koji treba da preuzme dalju brigu o djevojčici.

– Takva procedura može da potraje duže vrijeme, jer treba obezbijediti odgovarajuće mjesto za boravak bebe. Nekad u tome prođe i godinu dana, a do tada mi sve vrijeme brinemo o djetetu – kaže Bosić.

Ovo nije prvi slučaj ostavljanja novorođenčeta, jer se to i ranije dešavalo, bilo da je najavljeno od strane majke ili ne.

– Ukoliko ne žele ili ne mogu da se brinu o djetetu, majke to ili otvoreno kažu ili, kao u ovom slučaju, nestanu bez riječi. U oba slučaja, dijete ostaje na sigurnom, u našoj bolnici, sve dok mu se ne nađe odgovarajući smještaj – kaže Bosić.

On navodi da se do sada nijednom nije desilo da se majka ostavljenog novorođenčeta predomisli i dođe kod njih da ga zatraži nazad.

Izvor: Telegraf

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS