Pozder: Minimalna penzija ne može biti manja od 600 KM

penzioneri

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke, u aprilu je od premijera Novalića i Vlade Federacije BiH tražila da ispune svoje javno dato obećanje o povećanju penzija i njihovom usklađivanju u aprilu i junu ove godine te da usklađivanje urade bez odlaganja, saopćeno je iz Naše stranke.

Odgovor iz Vlade je negativan, a Pozder kaže da su time i premijer i Vlada još jednom pokazali koliko drže do vlastite riječi.

„Sam premijer je najavio povećanje i to u aprilu od 8,1 posto a u junu tri posto. Usvojili smo, također, izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju da bismo mogli vršiti usklađivanja penzija s rastom cijena. Iz ovog razloga, ali i činjenice da se premijer hvali historijskim budžetom vješto zaobilazeći činjenicu da je i inflacija historijska, tražila sam da usklađivanje penzija i njihovo povećanje bude urađeno bez odlaganja, kazala je Pozder, te dodala:

“Penzioneri su i prije inflacije pripadali najugroženijim kategorijama stanovništva. S inflacijom, oni koji imaju penziju manju od 600 KM definitivno ne mogu voditi dostojanstven život. Oni se moraju oslanjati na pomoć rodbine, prijatelja, djece, humanitarnih organizacija. S obzirom na to koliko su zadužili društvo sa svojih 40 godina rada, oni nisu smjeli biti dovedeni u tu situaciju. Od njih je doslovno država napravila socijalnu kategoriju, a sada ih u tom stanju svjesno zadržava. Ne smijemo očekivati da se penzioneri prilagođavaju našem birokratskom aparatu, već da se taj aparat prilagodi njihovim životnim potrebama.

Ko zna koliko je njih zbog tromosti Vlade u opasnosti da uopšte ne dočeka junsku penziju za koju iz Vlade tvrde da će biti povećana. Obmaniteljski odnos Vlade premijera Novalića prema onima koji su gradili naše društvo mora biti kažnjen na izborima. Moramo imati vlast koja je svojim građanima u stanju vratiti ono što su uložili i tako im osigurati dostojanstvenu starost. Minimalna penzija ne može biti manja od 600 KM i to mora biti jedan od prioriteta novoj Vladi koja će u oktobru zamijeniti ove koji su zauzeti sudskim procesima koji se protiv njih vode”, poručila je Pozder, saopćeno je iz Naše stranke.

Copy
Prethodni članakNapravite sok od zove, osvježava, a i zdrava je
Sljedeći članakWHO o majmunskim boginjama: Neće biti potrebna masovna vakcinacija